Dues persones grans en una aula comentant un treball
Cada vegada són més les persones grans que fan estudis universitaris (iStock / SDI Productions)

Universitaris i jubilats, un fenomen que va a l'alça: "Compleixes un somni i fas amics"

El nombre de persones de més de 65 anys que estudien carreres no para de créixer: ha passat de 8 matriculats el 2008 a més de 300 en l'últim curs

Actualitzat

Als passadissos de les universitats catalanes cada vegada és més freqüent trobar-hi persones grans amb una carpeta d'estudiant a sota el braç. Són gent que, en arribar a la jubilació, han decidit fer el pas i inscriure's en aquell cicle o grau que sempre havien volgut fer, o que, simplement, volen continuar aprenent. 

Pràcticament totes les universitats ofereixen estudis específics per a persones grans que reben noms diversos, com la Universitat de l'Experiència a la UB o les Aules d'Extensió Universitària a la UAB, la URV, la UdG o la UdL. Totes tenen en comú que els grups classe són específics per a estudiants sèniors i que l'objectiu principal és l'obtenció de coneixement, més que no pas el rendiment acadèmic. 

Així ho expliquen la Maria i el Pep, tots dos estudiants de segon curs del grau d'Humanitats del Programa Universitari de Gent Gran de la Facultat d'Educació Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull. 

"Saps que després no exerciràs d'això, però compleixes un somni."

Als seus 68 anys, la Maria destaca la importància de mantenir-se actiu: "Tenir el cervell ocupat i fer coses. Estudis, llegir cada dia, aprendre... Estar dins del món!"

El Pep, de 69 anys, és de la mateixa opinió: "Així com altres companys fan altres activitats físiques, jo trobava a faltar alguna cosa més per mantenir l'activitat mental".

Hi ha, però, una altra motivació important, i és la de compartir i conèixer altres persones amb els mateixos interessos, com apunta el Pep.

"La motivació principal potser és que s'estableix un nivell de relació important. Entre classes, o en sortir, socialitzem una estona i acabem parlant de viatges, de la família i al final ja tens molta connexió."

La Maria ho ratifica: "En aquest tipus de cicles hi trobes uns perfils molt similars a tu, amb les mateixes inquietuds, amb la qual cosa et complementes i és molt fàcil tenir nous amics." I això transcendeix a l'aula i s'acaba convertint en sortides, visites a museus, excursions i sopars.

"És un moment relacional, té les dues vessants, el coneixement i trobar gent molt similar a tu."

Tendència a l'alça també en els graus universitaris oficials

Una altra opció per ampliar els estudis superiors durant la jubilació és matricular-se en un grau universitari oficial. Aquesta és una opció acadèmicament més exigent, amb entrega de treballs i exàmens, i que integra els estudiants sèniors a l'aula ordinària amb la resta d'alumnes. 

Aquesta modalitat també va clarament a l'alça. Segons dades del Departament de Recerca i Universitats, el nombre de matriculacions ha seguit una tendència clarament ascendent els darrers anys: el curs 2023-24 es van matricular 314 estudiants de més de 65 anys als graus universitaris oficials a Catalunya, una xifra molt superior als 8 que van fer-ho el curs 2008-09.

Aquesta tendència a l'alça s'explica, segons la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Puig, perquè la gent "arriba millor als 65 anys, amb millor situació econòmica i millor salut física i mental".

"Aprofiten per fer els estudis que en algun moment havien volgut fer i no havien pogut, pel motiu que fos. Busquen carreres que els facin feliços."

Vist en primera persona, la Maria ho atribueix al fet que la generació del baby-boom està arribant a l'etapa de la jubilació, i el Pep a una qüestió generacional:

"Els nostres pares van viure la postguerra, i la inquietud era que estudiéssim perquè ells havien estat mancats d'estudis. Molts ja tenim estudis superiors i tenim el cervell preparat i una dinàmica de treball."

Les xifres oficials també revelen un clar interès d'aquest grup pels estudis d'Humanitats, als quals s'inscriuen el 58% dels matriculats, seguit de les Ciències Socials, amb un 24,5%. Pel que fa al gènere, els homes hi són més presents. Dels 314 alumnes del curs 2023-24, 110 eren dones i 204, homes.

Dels 2.541 alumnes més grans de 65 anys que s'han matriculat a graus oficials universitaris des del 2008, però, són pocs els que han finalitzat els seus estudis:

  • Curs 2019-2020: 23 titulats
  • Curs 2020-2021: 28 titulats
  • Curs 2021-2022: 31 titulats
  • Curs 2022-2023: 38 titulats
  • Curs 2023-2024: 22 titulats

Segons el departament, això es deu al fet que la majoria triguen més de 4 anys a obtenir el títol i que molts no finalitzen els estudis perquè la motivació principal no és aquesta, sinó aprendre

ARXIVAT A:
Educació Universitat
Anar al contingut