Gall negre del Penedès, una opció per als àpats nadalencs

La gallina de raça penedesenca ha estat recuperada en els darrers anys i té Indicació Geogràfica Protegida. Se'n podran trobar al mercat d'aviram de la Fira del Gall de Vilafranca el 17 i 18 de desembre
Jaume Recasens i Bel
2 min

La Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, el cap de setmana previ a Nadal, és una de les cites al país amb més tradició i història protagonitzada per l'aviram autòcton. Des de fa més de 350 anys i pels volts de Sant Tomàs, la capital altpenedesenca celebra un mercat d'aviram amb els criadors i les criadores de la comarca i dels voltants. Ja fa un temps que s'ha aconseguit recuperar la raça de la gallina penedesenca.

Al "Tot es mou" hem visitat la Granja Guirigall d'El Pla del Penedès, on crien uns 350 exemplars.

Quatre varietats: l'aperdiuada, la barrada, la blat i, esclar, la negra

Des de l'Alt Penedès ens expliquen que el mercat d'aviram és l'essència de la Fira del Gall. Antigament, gent d'arreu es desplaçava fins a Vilafranca per comprar l'aviram que degustarien durant les festes nadalenques. Les quatre varietats, que es poden trobar en aquest mercat, són l'aperdiuada, la barrada, la blat i la negra. Tenen Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i això vol dir que la criança està ben reglada: tenen una edat mínima de 98 dies, es crien en galliners a l'aire lliure i la dieta inclou llavors de raïm.

El gall negre del Penedès és el protagonista del mercat d'aviram i de pagès de la Fira del Gall de Vilafranca

Servei d'escorxador i plomatge de franc

Aquest mercat d'aviram de pagès i venda del gall del Penedès amb IGP es troba al Pavelló Firal de Vilafranca, aquest dissabte 17 de desembre, de 8.00 a 15.00, i diumenge, de 9.00 a 15.00. S'ofereix un servei d'escorxador i plomatge gratuït, de 8.00 a 13.30 el dia 17, i de 9.00 a 13.30 el 18. Les persones que compren alguna de les peces destaquen que la carn té una gran proporció d'àcids grassos insaturats. Per tot plegat és més rica en ferro, més gustosa i fibrosa i conté més antioxidants. Al "Tot es mou" hem visitat la Granja Guirigall, al Pla del Penedès, i hem conegut de ben a prop amb Jordi Guirao com és la vida d'aquests exemplars.

Joan Guirao Perau, de la Granja Guirigall del Pla del Penedès, aquesta setmana al "Tot es mou"

Gastronomia, degustació de vins i maridatges

I com que ens trobem en una terra vitivinícola, hi ha l'espai i recinte per a la degustació de vins i gastronomia diversa no hi podia mancar. A la Mostra Gastronòmica hi trobareu una vintena de plats d'aviram, molts dels quals estan elaborats amb Gall del Penedès amb IGP. Hi ha representats sis restaurants del territori. Els preus de les degustacions van dels 7 euros fins als 14. Segons l'organització, els restaurants de la mostra d'enguany combinaran dues opcions per consumir els diferents plats que presentaran a la mostra: la degustació in situ a la fira i el servei de gastronomia per emportar-se a casa, a La Gastrobotiga

Paral·lelament, podreu fer visites a cellers, comprar en el mercat d'artesania, productes naturals, veure la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, activitats familiars i pujar el trenet de la fira.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Tot es mou

Mostra-ho tot