L'orxata, la beguda energètica i nutritiva que ens refresca a l'estiu
L'orxata és un aliment molt valencià (i africà, també). De fet, els millors orxaters van venir de València i feien orxata a l'estiu i torrons a l'hivern. Es fa a partir d'un tubercle dolç per naturalesa, la xufla. Des del 1995, la xufla de València té denominació d'origen protegida.
Origen i consum
A l'època medieval, ja hi havia receptes fetes amb xufla.
Com passa amb les llets vegetals, cada cop hi ha més gent que se la fa a casa. De fet, l'orxata és una beguda vegetal. Si la fem de forma casolana podrem controlar nosaltres mateixos la quantitat de sucre que hi afegim.
Al nord d'Europa, la consumeixen crua i remullada amb aigua, com si fossin tramussos. Es tracta d'un snack tradicional que, a més a més, és saníssim.
Què ens aporta nutricionalment?
Considerada des de l'antiguitat una font de nutrients i vitamines, diversos estudis mèdics avalen múltiples propietats beneficioses per a l'organisme. L'orxata té propietats digestives molt saludables per l'alt contingut en midó i aminoàcids i és un aliment pobre en sodi, per la qual cosa és apta per als hipertensos.
Es tracta d'una beguda energètica i nutritiva, d'origen completament vegetal i amb propietats cardiovasculars semblants a l'oli d'oliva, i contribueix a disminuir el colesterol i els triglicèrids per l'alt índex d'àcid oleic. Però també conté una elevada quantitat de sucre i, per tant, és una beguda molt calòrica.
