
Així treballen els saurins per trobar aigua i fer pous: "El pèndol sempre et respon"
Aquests experts a descobrir fonts d'aigua sota les pedres, pèndol en mà, reconeixen que les vetes són cada cop més avall: "Abans eren entre 50 i 100 metres, ara molts pous han d'anar a més de 200 metres"
Redacció
27/03/2023 - 16.00 Actualitzat 27/03/2023 - 16.00
Els saurins són els experts a trobar fonts d'aigua natural sota terra. Són pocs en un ofici molt tradicional i, en aquest moment de sequera, se'ls ha doblat la feina.
Aquest cap de setmana, dos saurins experts, l'Enric Colom i en Lluís Sarsanedas, han fet un taller a Sant Feliu de Pallerols amb tot d'aprenents per transmetre'ls els seus coneixements i, sobretot, posar-los en pràctica.
Per fer aquest ofici, que sovint es transmet de generació en generació, només cal un pèndol i molta concentració, segons explica l'Enric Colom:
"No pots pensar en res més, només en l'aigua. Has de parlar amb el pèndol, i el pèndol sempre et respon."
En Gabriel Félez Barragán, un dels seus alumnes, va aprendre la tècnica del seu avi, però no l'havia pogut posar en pràctica:
"De teoria en tenia molta, em faltava pràctica. A mi em ve de part d'avi, ell ja buscava aigua, però amb ell no vaig tenir ocasió de practicar gaire, no havia anat a terreny i em falta això."
Els saurins no només són capaços de saber en quin punt hi ha una veta d'aigua, sinó també a quina profunditat i quin cabal i curs té. Una aigua que cada cop és més avall, com reconeix l'Enric Colom en aquest vídeo:
"Abans normalment era entre 50, 60, 100 metres. Ara molts pous han d'anar a 150, 160, 200, 200 i escaig."
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
Illa esquiva les crítiques de l'oposició per la pesta porcina i diu que "les coses s'han fet bé"
El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï