
Catalunya al dia
Beget torna a tenir fleca, 60 anys després
Tres joves impulsen l'Obrador cooperatiu Ricolta, que permet que la vintena de veïns puguin tornar a comprar pa al poble
07/10/2022 - 12.22 Actualitzat 07/10/2022 - 12.22
Feia 60 anys que havia tancat l'últim forn de pa de Beget, al Ripollès. L'últim flequer va marxar a fer-ne cap a un altre indret perquè li faltava clientela. Però la pandèmia ha frenat el despoblament d'aquest poble de l'Alta Garrotxa: un dels grups de joves que hi han arribat han apostat per vendre de nou pa a la vintena de veïns que viuen habitualment a Beget.
L'Obrador Ricolta, un negoci cooperatiu
Els tres responsables van fundar una cooperativa des d'on han diversificat la seva activitat. Venen aliments bàsics més enllà del pa o els croissants, com verdures de l'hort, oli, formatge o vi, i reparteixen a altres municipis propers. També ofereixen serveis com tallers o retirs. Però poder començar una activitat econòmica a Beget ha estat complicat, com descriu Anabel Botello, membre de l'Obrador Ricolta.
"És un lloc idíl·lic, bucòlic, però hi ha problemes de cobertura. Els proveïdors tampoc arriben perquè ens falla la comunicació. I ens és complicat fer transferències econòmiques perquè els codis de confirmació no ens arriben. A més, Beget està en un punt enclotat, i tenim un munt de quilòmetres fins arribar a Camprodon."
I això sense tenir en compte els problemes d'obrir un forn en un poble turístic.
"Ens ha costat molt. Portàvem dos anys buscant local, però els propietaris volen reformar els baixos que hi ha per fer-hi habitatges turístics. Per sort vam trobar una persona amable de Camprodon que ha confiat amb nosaltres, però estàvem menjats pel turisme."
Amb l'obertura del forn, els veïns de Beget poden anar a comprar menys a Camprodon o Castellfollit, els pobles més propers on hi ha botigues, a mitja hora per carretera amb revolts.
Els veïns, encantats
El forn és la primera botiga que té Beget en dècades, i és tota una novetat per a uns veïns massa acostumats a haver de fer servir el congelador. Una de les clientes del poble, Mercè Nadal, n'està prou satisfeta.
"Ens ha canviat moltíssim. Tens pa, però també tens coques, brioixos... i altres productes. Allò més bàsic ho tenim aquí a Beget i és fantàstic. Fins ara estàvem habituats a fer servir congelador, però ens agraden més les coses fresques."
La seva arribada també significa frenar el despoblament de Beget. Hi ha diversos joves que han arribat al poble durant la pandèmia, com els membres l'Obrador Ricolta: alguns d'ells tenien abans un restaurant a la Costa Brava, fins que van decidir canviar de vida i obrir de nou el forn.
Avui és notícia
Quan un embús fantasma atura el trànsit: per què passa i en quins punts n'hi ha més
La IA obligarà els treballadors a reinventar-se: tres experts avaluen com canviarà les empreses
Gossos i drons: així treballen els Agents Rurals per detectar casos de pesta porcina africana
Any horrible de la ramaderia: què explica la conjunció de dermatosi, pesta porcina i grip aviària
Reintroduir el llop per controlar la població de senglars? L'opinió d'ecologistes i ramaders