Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Betis - Barça
Ferran Torres
Busquets Alba MLS

Corpinnat incorpora el setzè celler: així creix la marca col·lectiva que es diferencia del cava

La marca ampliarà el nombre de membres abans d'acabar l'any i podria arribar a la vintena

Ramon Farré

05/09/2025 - 18.51 Actualitzat 05/09/2025 - 18.52

Corpinnat, la marca col·lectiva de vins escumosos del Penedès, continua sumant cellers procedents de la Denominació d'Origen Cava. Ja són 16 i a finals d'any podrien arribar a la vintena.

L'últim a fer el pas és Kripta, de Sant Sadurní d'Anoia, i que embotellava també sota la marca Agustí Torelló Mata. Fa vins escumosos de llarga criança, d'un mínim de 24 mesos, davant dels 9 mesos mínims amb què ja es pot comercialitzar un cava.

I això, el fet de poder fer una criança llarga, ha estat una de les raons per abandonar el cava.

Actualment, a la DO Cava hi ha 342 cellers, 17 al Clàssic Penedès i 16 a Corpinnat (3Cat)

Actualment a la Denominació d'Origen Cava hi ha 342 cellers. És on hi ha la gran majoria dels cellers del Penedès, però també d'altres zones d'Espanya. Però en els últims anys, cellers per a criances més llargues han sortit d'aquesta denominació d'origen i s'han emparat sota altres marques col·lectives.

Sota la DO Penedès hi ha 17 cellers que fan el clàssic Penedès. I la tercera opció és Corpinnat, on hi ha ara, comptant amb Kripta, 16 cellers.

En els últims anys, cellers per a criances més llargues han sortit de la DO Cava (3Cat)

La CEO de Kripta, Gemma Torelló, creu que el canvi ha estat beneficiós, ja que els mercats els identifiquen en un grup de cellers que treballen tots igual, amb el "mateix nivell d'exigència". A més, a la Denominació d'Origen Cava, es trobaven que els cellers de gran nivell eren la minoria.

Torelló confia que "Corpinnat és territori Penedès i qualitat". Diu que el raïm és de varietats tradicionals com el xarel·lo, el macabeu i la parellada, i tot es cull a mà. "És un conjunt de qualitats que et donen un gran prestigi", assegura.


Corpinnat, un producte diferenciat del cava

Els orígens de Corpinnat es remunten al 2018. Un grup de cellers de mida mitjana, lluny de les milionàries produccions de Freixenet i Codorniu, van crear el col·lectiu Corpinnat dins de la Denominació d'Origen Cava.

La seva intenció era empoderar el Penedès dins del que s'anomena Regió del Cava, que inclou també territoris de l'Aragó, el País Valencià, Castella i Lleó, La Rioja, el País Basc i Extremadura. Però no només no ho van aconseguir, sinó que van ser expulsats un any després de fer la proposta.

Un dels fundadors de Corpinnat, Jaume Gramona, ho ha explicat: "Una regió tan gran va generar més oferta que demanda i això va fer caure el preu del producte. Va ser ruïnós".

Es va generar més oferta que demanda i va caure el preu del producte (3Cat)

Una de les caves que pagaran millor el raïm aquest any serà Codorniu, que ha fixat el preu en 72 cèntims el quilo. Però altres grans cellers han anunciat que liquidaran a 50 cèntims, unes xifres que van motivar els viticultors, dies enrere, a protestar en una manifestació a Sant Sadurní d'Anoia.

Tot els escumosos de Corpinnat són ecològics, la verema es fa manualment i es vinifica al celler mateix de la marca. En aquesta verema, els cellers pagaran als viticultors un preu mínim de 92 cèntims el quilo.

"Ara venem un dels nostres productes a 24 euros l'ampolla", diu Gramona. Explica que un importador li va preguntar si aquest era el preu per una caixa de sis ampolles, perquè li oferien caves a 1 i 2 euros la unitat. "Hem guanyat en reconeixement i prestigi. I, al contrari que el cava, el nostre preu ha pujat", afirma.