De la crema al plat estrella: 17 receptes amb porro per treure'n tot el gust
El porro és una de les hortalisses més versàtils de la cuina catalana: lleuger, econòmic, ric en fibra i perfecte tant per a plats calents com per a receptes més fresques.
Al "Cuines" n'hem preparat de totes les maneres possibles perquè deixi de ser només un ingredient base i passi a ser el protagonista. En confitats, rostits, cremes o, fins i tot, en alguna proposta que pot servir per a unes postres.
T'hem agrupat les millors receptes amb porro perquè t'inspiris segons el plat que busques. Comencem?
Els de sempre: 3 receptes de tota la vida (i renovades)
1. Porro amb romesco blanc
Els porros es bullen, es marquen a la paella per donar-hi l'aroma de torrat i es serveixen amb un romesco blanc d'ametlla marcona, ceba tendra i un toc de vinagre. Un plat fàcil, ràpid i molt però que molt fi.
2. Porros a la llauna
Marcats a la planxa i acabats al forn amb all, herbes i brou de bacallà reduït. Aquests porros a la llauna se serveixen amb una salsa romesco casolana d'ametlles, avellanes, tomàquets i un toc escalivat deliciós. Un gust de poble reversionat!
3. Planxat de porros i pernil
Un wrap calent farcit de porros a la brasa, pernil ibèric i una salsa fresca de llima i cibulet. Aquest planxat de porros es corona amb cacauets torrats i el resultat és... ràpid i gustós: perfecte per menjar amb les mans!
En la seva màxima esplendor: 4 cremes sorprenents amb porros
Més enllà de les clàssiques amb carbassó, albergínia o espàrrecs, existeixen altres cremes de porro impressionants. Aquí en venen algunes!
4. Crema de porro amb formatge blau
Clàssica, però amb un toc potent: el formatge blau hi aporta personalitat i profunditat. El porro i la patata l'equilibren amb suavitat, i la carn esfilagarsada de gallina i les nous li donen textura i contrast. Una crema contundent per als dies freds!
5. Crema de porros i cloïsses
Una versió marina i molt aromàtica. La base cremosa es forma amb porros i patates i la frescor l'aporten les cloïsses i l'emulsió d'algues còdium. Elegant i lleugera, amb gust de mar i un toc d'acidesa molt afinat!
6. Crema de porros amb ou escaldat, formatge i torradetes
És una crema de porros sedosa i ben lligada amb nata. A més, té totes les textures: l'ou escaldat aporta cremositat; el formatge de cabra, un punt intens i les torrades, el cruixent. Funciona com a primer i també com a plat únic lleuger. T'animes a tastar-la?
7. Crema de porros amb coco, llagostins i poma
Molt diferent de la resta, aquesta crema aromàtica barreja la dolçor suau de la llet de coco amb el punt afruitat de la poma. Els llagostins confitats hi afegeixen elegància i l'oli d'alls acaba d'arrodonir-la. Un plat dolç, salat i fresc sorprenent!
Més plats de cullera
8. Brou de porc i porro napat
Necessites un brou concentrat? Aquest està fet amb peus i careta de porc, aletes de pollastre i verdures. Els porros s'enfornen a temperatura mitjana i es banyen amb la glaça del brou. Reconfortant i d'hivern!
9. Porros amb salsa de bolets
Recepta de tardor de la Gessamí Caramés, intensa i plena d'aromes. Els porros es fan a la brasa amb una velouté de brou de pollastre i xampinyons. A sobre, saltat de bull negre, ceps i espècies. Només apta per a estómacs resistents!
Confitats i rostits: porros amb molt de sabor
10. Porros confitats amb vinagreta d'aranja
Són necessàries quatre hores al forn amb oli i espècies per aconseguir aquests porros confitats deliciosos. S'acompanyen de gambots curats, rovell d'ou, una vinagreta cítrica i un toc de pedro ximenes. Delicat i sorprenent!
11. Porros confitats amb allioli escalivat
Els porros es confiten lentament amb herbes, all i llimona. El plat s'acaba amb un allioli fet amb l'oli de confitar i crostonets de pa i cansalada. Una recepta amb un gust tradicional i molta molta profunditat.
12. Porro confitat amb migas cruixents i suc de ceba rostida
Porros cuits en oli d'herbes i coberts amb un suc intens de ceba rostida. A sobre, unes migas cruixents i botàriga ratllada. Cuina de restaurant amb només quatre ingredients principals! Què, t'hi animes?
13. Porros rostits amb crema de xampinyons
La melositat dels porros rostits amb la crema de xampinyons, el formatge grana padano i un toc de vermut. Es remata amb una maionesa de tòfona i coriandre. Un plat vegetarià amb molt de caràcter!
Per lluir-se: 4 receptes increïbles amb porro
14. Porros a la carbonara
L'Arnau París proposa una versió lleugera de la carbonara en què el porro fa de pasta. El béicon daurat, els rovells d'ou i el parmesà creen una crema sedosa que contrasta amb la dolçor natural del porro. Perfecta per impressionar!
15. Porro caramel·litzat amb xoriço
Sí, ho has llegit bé, xoriço i porro en un mateix plat. El contrast de textures i aromes és clau: el porro es marca i s'estova amb brou fins a quedar caramel·litzat. S'hi afegeix un raig de vinagre, un saltat de xoriço, fruits secs i la part verda del porro. Fàcil i sorprenent, oi?
16. Tatin de porros
Una versió salada de la tatin: porros confitats amb mantega, mel i brou, coberts amb pasta de full i enfornats. En tombar-la, queden unes postres brillants i caramel·litzades. Impossible de no provar-les!
17. Pastís de porros
I per acabar de sorprendre, una recepta de forn: pastís de porros. Sofregits, amb béicon i formatge cremós entre dues làmines de pasta de full. Es prepara en menys d'una hora i és ideal per a sopars improvisats.
Amb un ingredient tan humil com el porro, la cuina pot transformar-se en plats sorprenents, gustosos i molt accessibles. Les propostes del "Cuines" demostren que innovar als fogons és fàcil i deliciós. A taula, i bon profit!
