El millor pa de pagès de Catalunya es fa al forn Sistaré de Reus
El millor pa de pagès català és el del forn Sistaré de Reus. És el segon cop que els germans Tomàs i Xavier Pàmies Sistaré, la cinquena generació al capdavant del forn reusenc centenari, guanyen aquest títol, que ja van obtenir fa 9 anys.
"N'estem molt orgullosos. Això demostra que ho estem fent bé", ha dit Xavier Pàmies aquest dilluns, en una entrevista a 3CatInfo.
Pàmies destaca que el premi "posa en valor el pa artesà, l'alt nivell dels forners del país". Un pa fet a mà, de fermentació lenta --mínim 6 hores--, amb farines de proximitat i cuit en un forn de pedra.
El jurat del concurs al millor pa de pagès català IGP 2025 ha valorat tant el sabor com l'aroma del pa de pagès del forn Sistaré, a més del color, l'alveolat --"que no tingui ulls o forats molt grossos"-- i l'esponjositat de la molla --"que no ha de ser massa blanca i que té un punt cremós, tirant a integral" explica el forner--.
També es té en compte l'aspecte, el color i la textura cruixent de la crosta i la bona conservació del pa 24 hores després de sortir de forn.
El concurs s'ha fet a Sant Vicenç dels Horts aquest divendres, el concedeix el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Pa de Pagès Català i està dotat amb un premi de 2.000 euros.
Dos títols i sis anys finalistes
Els altres quatre finalistes d'aquesta edició han estat els forns Cal Moliné de Manresa, el forn L'Espurna de Berga, el forn Gil de Barcelona i el Panarra, de l'Hospitalet de Llobregat.
Fins ara, tres forns han aconseguit endur-se dues vegades el guardó. Dues fleques de Barcelona --el Forn del Passeig i Montserrat Forners-- i el forn Sistaré de Reus, que n'ha estat finalista durant sis anys.
Xavier Pàmies Sistaré destaca que hi ha molta feina darrere de cada pa, i que han evolucionat molt amb els anys. El pa de pagès guanyador està fet amb farina de blat de proximitat molta a la Ribera d'Ebre, en l'únic molí que queda a les comarques de Tarragona, barrejada amb altres farines de blat del territori i "un punt de sègol, que li dona un to rústic".
El jurat de la final l'ha presidit l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miquel Comino, i l'han format el president de la IGP de Pagès Català, Antoni Vila, el vicepresident de la DOP Pera de Lleida, Miquel Sales, el forner Jordi Rosell, membre de la IGP Pa de Pagès Català i el guanyador de l'any passat, el forner Marc Casamitjana, de Montserrat Forners.
Xavier Pàmies també ha destacat que sigui "el ciutadà normal i corrent" qui formi part del jurat i analitzi i valori el gust i la qualitat del pa.
Aquest dissabte, el forn, on també hi treballa en Xavier Pàmies fill, sisena generació de la família a la fleca, ha presentat a la plaça del Mercadal la coca cremada amb vermut de Reus més gran que s'ha fet mai.
