Els pets de monja, un dolç internacional
(iStock)

Els pets de monja, un dolç internacional

Van arribar a Catalunya gràcies a un pastisser italià al segle XIX, però també se'n fan arreu del món i amb receptes ben diferents
3 min

Tots deveu pensar que això dels pets de monja és molt nostre, molt català; doncs resulta que no! Pel que sé, en fan a Anglaterra, al Canadà francès, a França i Mèxic. Tothom fa pets de monja. Però a cada lloc fan servir aquest nom per parlar de coses diferents.

Els pets de monja catalans

Ingredients:

  • 5 ous
  • 300 g de sucre
  • 200 g de farina
  • Pell de llimona ratllada

Agafeu els ous i separeu-ne els rovells de les clares. Bateu els cinc rovells amb 150 grams de sucre per una banda, i les cinc clares amb 150 grams de sucre més, per l'altra. Barregeu-ho amb molt de compte i afegiu-hi en forma de pluja suau la farina i la pell d'una llimona ratllada.

Poseu-ho en una màniga pastissera i escudelleu-ne botonets en una placa coberta de paper sulfuritzat. Coeu els pets de monja a 180 graus uns minuts fins que siguin inflats i daurats.

L'origen dels pets de monja catalans

Diuen els erudits que els va inventar un pastisser italià cap el segle XIX a Barcelona, i que originalment no es deien pets de monja sinó "petto di monacca", que vol dir pit de monja, en al·lusió a la seva forma de pit amb un mugronet enfilat al centre.

No sabem si el pit va evolucionar cap al pet per un tema de puritanisme o per deformació fonètica del petto cap al pet, però sí que sabem que són una galeta cruixent feta a base de farina i clares muntades.

Els pets de "soeur" canadencs

Es fan amb restes de pasta de full o pasta brisa, d'aquella que s'utilitza per fer bases i cobrir altres pastissos. Aquests retalls s'estiren amb un corró per fer-ne una planxa, es pinten amb mantega fosa i sucre morè, i s'espolsen amb canyella. S'enrotllen sobre si mateixos fent una espiral i es tallen a rodanxes.

Aquests cercles es col·loquen en una placa per anar al forn ben greixada. I abans de coure'ls a 180 graus una mitja horeta, fins que siguin dauradets, es poden remullar amb llet perquè quedin melosos o bé pintar-los amb xarop d'auró o amb xarop de sucre perquè quedin més cruixents. Si escolliu fer-los amb llet llavors n'heu de dir melics de soldat!

Pets de soeur del Canadà (Wikipedia)

Els pets de "soeur" francesos i anglesos

Ingredients:

  • 80 g de mantega
  • un pessic de sal
  • 125 g de farina
  • 4 ous

S'assemblen molt entre ells, però no tenen res a veure amb els quebequesos! A tots dos països els fan amb pâte à choux a la manera dels bunyols fregits. Són el que nosaltres anomenaríem bunyols de vent i que mengem per Quaresma i per Tots Sants.

Pets de nonne francesos (Wikipedia)

Els farem posant a bullir en una olla un quart de litre d'aigua amb la mantega i un pessic de sal. Quan bulli hi abocarem la farina, i remenarem bé aquesta massa amb un cullerot de fusta dins la cassola fins que quedi feta una bola i ben desenganxada del cul. Seguidament ho passarem a un bol, on hi anirem afegint els ous d'un en un, remenant-ho bé amb la cullera o una espàtula fins que es vagin incorporant i la massa quedi ben llisa.

Quan tinguem la massa, en farem boletes i les fregirem en oli abundant ben calent. Veureu com s'inflen! Les escorrerem, les espolsarem amb sucre i les servirem. Digueu-ne pets de monja francesos o bunyols de vent. Diu la llegenda que a França van anomenar-los pets de monja perquè aquesta recepta va néixer quan una monja que aguantava una màniga pastissera plena d'aquesta massa va fer un pet, i se li va escapar un dit de pasta a l'oli bullent!

Els pets de monja mexicans

Hi posen xocolata, semblen bombons. Son una adaptació lliure dels pets de monja que van dur els catalans i els espanyols a Centreamèrica juntament amb la verola i el xarampió, i que a Querétaro van arrelar i es van fer tradicionals, coberts de xocolata, això sí, que és el seu ingredient de proximitat per excel·lència!

Els pets de monja, un dolç internacional
Pedos de Monja, dolços típics de Querétaro (Mèxic)(Foto: El Palacio del Chocolate-Oficial)

Avui és notícia

Més sobre El matí de Catalunya Ràdio

Mostra-ho tot