La brioixeria industrial, en el punt de mira després de l'impost a les ensucrades
Després de l'entrada en vigor de la nova taxa a les begudes ensucrades -que s'aplica des d'ahir-, el govern entén que el pas lògic és ampliar l'impost cap a productes com la pastisseria industrial. Els productors i distribuïdors de begudes ensucrades, a més, reclamen el mateix tracte.
♦ La història de la manipulació que ha amagat els perills del sucre
Tot i que ho estan valorant, el govern no preveu aplicar-ho abans de 4 o 5 anys. L'executiu català reconeix que hi ha una falta experiència internacional sobre aquest gravamen a la brioxeria, i demana temps. El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, ha dit que aquest nou impost "l'hem de fer quan en tinguem experiència i documentació" i ha afegit que "hi ha un o dos països que hi estan entrant i tenen algun projecte de llei" per gravar aquests productes ensucrats. Segons Salvadó, la idea d'aquests impostos no és recaptar, sinó reduir els efectes negatius que pot tenir l'excés de sucre.
♦ Estudis assenyalen que l'impost al sucre beneficia la salut i el sistema sanitari
Les grans superfícies avisen de l'impost a les ensucrades
A l'entrada de grans superfícies, des de fa uns dies ja es poden veure cartells informant del nou impost de begudes ensucrades. Tot i el gravamen, molts consumidors asseguren que no canviaran d'hàbits ni gustos.
El govern admet dubtes tècnics de bars i restaurants per gestionar la taxa sobre les begudes. Però creu que tenen prou temps per ajustar-s'hi, tenint en compte que l'impost es cobra avui però es comença a liquidar a partir de l'1 de juliol.
