Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Betis - Barça
Ferran Torres
Busquets Alba MLS

La calor dispara la presència de paneroles a Barcelona

Les empreses de control de plagues han fet un 10 o un 15% més de serveis en establiments i habitatges i l'Ajuntament recomana revisions periòdiques als particulars

06/09/2022 - 15.06 Actualitzat 15/09/2022 - 22.45

Les temperatures, molt per sobre de les habituals i durant moltes setmanes, registrades aquest estiu, han fet augmentar a Barcelona la presència de paneroles. De retruc, han augmentat els avisos i també s'han fet més intervencions per exterminar aquests escarabats. 

L'Ajuntament ha fet un 43% més d'intervencions al clavegueram i a la via pública i ha reforçat la plantilla per controlar la població d'aquests insectes.

Per la seva banda, les empreses de control de plagues han fet, segons les zones, entre un 10 i un 15% més d'actuacions a particulars, propietaris o comunitats de veïns que han detectat els escarabats en establiments o habitatges.

Un embornal ple de paneroles que surten des de les clavegueres al carrer (CCMA)

Més avisos i més actuacions

Des del gener, l'Agència de Salut Pública de Barcelona ha rebut 1.000 avisos, un 25% més que el 2021, que se'n van rebre 800.

"Hem augmentat un 43% les intervencions que fem per aquests avisos de la ciutadania", ha dit a TV3 Tomàs Montalvo, del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Ha explicat que per cada avís s'hi ha d'anar més d'una vegada. 

Els serveis municipals controlen la plaga al clavegueram i la via pública (CCMA)

Els equips de control i extermini baixen al clavegueram. A les zones on hi ha paneroles i als llocs per on poden sortir, apliquen un gel que les atreu i les mata. Després, hi tornen per comprovar que no n'hi hagi més. "A vegades, --diu Montalvo-- la inspecció determina que no hi ha presència de paneroles, i, així i tot, fem una segona visita per assegurar-nos-en".

Malgrat les xifres i les recurrents imatges que s'han vist al llarg de l'estiu, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha negat en una entrevista a BTV que hi hagi cap problema de plagues a la ciutat.

"La ciutat, a grans trets, està neta. Això no vol dir que no hi hagi problemes de neteja, a ple estiu amb un ús intensiu sobretot a les zones més cèntriques, quan s'ha recuperat al 100% la presència turística, però no hi ha un problema afegit o que hagi augmentat de plagues a la ciutat."

L'alcaldessa ha reconegut que hi ha punts on els serveis de neteja no donen l'abast i creu que la vaga de neteja anunciada de cara a la Mercè no s'arribarà a fer.

Revisions periòdiques 

Les paneroles solen proliferar a les clavegueres i, pels embornals del carrer o per les canonades dels edificis, poden arribar a establiments i pisos, alerta Quim Sendra, president de l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental de Catalunya.

"Al nostre cinquè, sisè o catorzè pis. Els hi és igual perquè pugen per la xarxa de desguàs, pel sistema de l'edifici i arriben als nostres banys, lavabos, cuines i allà surten. I se'ns instal·len als falsos sostres de casa nostra, del nostre pis."

Per això l'Ajuntament recomana que també els particulars revisin periòdicament les seves instal·lacions, perquè no hi hagi espais per on les paneroles puguin passar del clavegueram als habitatges. 

Els serveis municipals actuen al clavegueram i a la via pública, des d'on poden entrar des del carrer als baixos comercials. Però és bàsic extremar la neteja i evitar que hi hagi espais per on puguin esmunyir-se a canonades i xarxes de desguàs.

Des del carrer les paneroles poden entrar als baixos i establiments comercials (CCMA)


"És molt important que no ponguin ous", diu Carme Morales del Restaurant La Cerveseria. "L'empresa que ve a fer el servei fa un informe de si tens una escletxa o foradet que s'ha de tapar perquè si ponen ous, es tenen problemes", afegeix.

 Als establiments i empreses alimentàries, aquests controls són obligatoris i s'han de fer periòdicament. 

Perquè, com diu Quim Sendra: "Les plagues no necessiten tenir un tros de pizza gros, necessiten només que hi hagi restes d'oli per terra perquè moltes d'aquestes paneroles amb això ja en tenen prou per alimentar-se."