
Menjar més peix i menys carn en l'embaràs redueix el risc de TDAH, segons un estudi
Conclou que si l'omega-6 i l'omega-3 no està equilibrat en la gestació hi ha més risc desenvolupar símptomes de dèficit d'atenció i hiperactivitat 7 anys després
28/03/2019 - 15.45 Actualitzat 29/03/2019 - 01.03
Un estudi aporta noves evidències de la importància de la dieta durant l'embaràs. Un estudi dels investigadors de l'Institut de Salut ISGlobal relaciona els dèficits d'omega-3 durant l'embaràs amb el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, el TDAH.
L'estudi recomana a les mares menjar més peix durant l'embaràs perquè adverteix que si la diferència entre l'omega-3 i l'omega-6 és molt gran, augmenta el risc de desenvolupar símptomes de dèficit d'atenció i hiperactivitat en els infants.
L'estudi conclou que durant l'embaràs les mares han equilibrar la ingesta d'omega-3 i d'omega-6 (Pixabay)
Menys omega-6 i més omega-3
Per fer l'estudi, que s'ha publicat aquest dijous a The Journal of Pediatrics, els investigadors d'ISGLOBAL han estudiat els nivells d'omega-6 i omega-3 en el cordó umbilical de 600 infants als quals s'ha fet seguiment fins als 7 anys.
El doctor Jordi Julve, un dels investigadors de l'estudi de l'ISGlobal
Aquests científics han comprovat que si aquests àcids grassos no estan equilibrats en la dieta de l'embarassada i els nivells d'omega-6 superen els d'omega-3, és un 13% més probable que l'infant desenvolupi símptomes del trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat, TDAH, 7 anys després.
I la conclusió de l'estudi, segons explica Jordi Júlvez, membre de l'equip d'investigadors, és que en la majoria dels casos cal reduir el consum d'omega-6 i augmentar el d'omega-3.
"Se n'ha de reduir un i apujar l'altre. No val només apujar-ne un i deixar l'altre alt, sinó que hem de tornar a 'mediterranitzar' la dieta, perquè ens estem occidentalitzant massa, en el sentit americà de la paraula."
L'omega-6 i l'omega-3 són àcids grassos que tenen un paper crucial en la funció i la formació del sistema nerviós central, sobretot durant les últimes fases de la gestació.
Què cal menjar? Dieta mediterrània
I s'ha de fer a través de la dieta perquè hi ha estudis que suggereixen que els complements en pastilles no s'absorbeixen igual. Han vist que aquí es menja de mitjana 4 vegades més omega-6 que no pas omega-3, i l'ideal seria disminuir aquesta diferència a la meitat.
"L'omega-6 també és necessari perquè tots els nutrients són necessaris, però en excés té efectes proinflamatoris, i el sistema nerviós central és molt sensible també als efectes inflamatoris."
Els aliments rics en omega-3 són el peix blau, llavors com la xia o el lli, les pipes de carabassa, les nous i les algues.
Pel que fa a l'omega 6, en porten aliments com la carn, els ous i els olis vegetals com el de gira-sol, blat de moro o soja.
Aquest estudi és una evidència més de la importància de la dieta materna durant l'embaràs, però també una confirmació més que cal recuperar la dieta mediterrània tradicional.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment