Orxata valenciana a Catalunya: botigues centenàries que treballen amb xufla d'Alboraia
Segons una llegenda popular, quan el rei Jaume I estava conquerint terres valencianes, va tastar per primera vegada la beguda i va quedar tan encantat amb el seu gust que va preguntar: "Què és això?", i la jove que l'hi havia donat va contestar: "És llet de xufa". Segons la història, el rei, impressionat, va exclamar: "Açò no és llet, açò és or, xata!"
Segles més tard, l'orxata artesana elaborada amb xufla d'Alboraia, reconeguda amb Denominació d'Origen Protegida (DOP), és la protagonista de les orxateries El Tio Che i Els Xixonencs, establiments centenaris ubicats al Poblenou i Terrassa, respectivament.
Tots dos elaboren orxata cada dia, segons la calor i la demanda, i fan servir només xufla, aigua i, si escau, sucre, sense conservants ni potenciadors de gust. És un producte fresc, no pasteuritzat, que només es conserva dos o tres dies a la nevera.