
"Un restaurant caníbal a Berlín"
Paula Molés, periodista de Catalunya Ràdio: "Jo crec que és possible menjar bé amb poc temps si hi ha ganes i interès"
L'editora d'"Un restaurant caníbal a Berlín" reivindica l'alimentació com una eina educativa clau per apropar els infants al territori i a la cultura gastronòmica
Elisabet Aloy
21/11/2025 - 15.24 Actualitzat 21/11/2025 - 15.25
Una alimentació saludable és essencial per al desenvolupament físic i cognitiu dels infants. Per aconseguir-la, els aliments locals i de temporada són indispensables. Aquests productes són aquells que es cultiven prop del territori i estan disponibles en el moment adequat de l'any. Incorporar-los a la dieta beneficia els infants, l'entorn i la comunitat local.
Paula Molés ho té clar i, cada dissabte, malgrat la poca voluntat inicial del seu fill, insisteix a anar al mercat. Entre parades de pagesos i peixaters, converteix la compra en un espai d'aprenentatge.
Alimentació local i de temporada: una aposta per la salut i el territori
Consumir aliments locals dona suport als productors i agricultors de la zona. Afavoreix el manteniment de l'activitat econòmica rural i ajuda a preservar els sistemes agrícoles tradicionals, contribuint a un teixit social i econòmic sostenible.
Quan els infants aprenen d'on prové allò que mengen i quina és la seva estacionalitat, entenen la importància de consumir de manera responsable. Conèixer el cicle dels aliments pot ser una experiència educativa enriquidora, que amplia la seva mirada sobre el món.
Cuinar com a acte de resistència cultural
Paula Molés ho reconeix:
Les famílies ho tenen més difícil que abans perquè ara tots treballem.
Però defensa que cuinar bé amb poc temps és possible si hi ha ganes i interès. No és una qüestió de perfeccionisme, sinó de coherència.
En un món on les maduixes són presents tot l'any i els productes ultraprocessats són accessibles a qualsevol festa d'aniversari, educar amb consciència alimentària és una manera de resistir. Resistir a la uniformització dels gustos i a la desconnexió amb el territori.
"Anar al mercat, pelar una magrana a la tardor o escollir un moniato són gestos petits, però poderosos. Són la base d'una educació que es fa menjant i provant."
Educar menjant producte local és educar en salut, cultura i sostenibilitat. I, sobretot, és sembrar un futur millor des de casa, segons Paula Molés, i tot això ho explica a Catalunya Ràdio, al seu programa "Un restaurant caníbal a Berlín", que s'emet els diumenges al migdia.
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana