Netflix Warner HBO
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Flick Barça prèvia Betis
Eric Garcia renova Barça
Hugo Mallo abús sexual

"Un restaurant caníbal a Berlín"

Paula Molés, periodista de Catalunya Ràdio: "Jo crec que és possible menjar bé amb poc temps si hi ha ganes i interès"

L'editora d'"Un restaurant caníbal a Berlín" reivindica l'alimentació com una eina educativa clau per apropar els infants al territori i a la cultura gastronòmica

Elisabet Aloy

21/11/2025 - 15.24 Actualitzat 21/11/2025 - 15.25

Una alimentació saludable és essencial per al desenvolupament físic i cognitiu dels infants. Per aconseguir-la, els aliments locals i de temporada són indispensables. Aquests productes són aquells que es cultiven prop del territori i estan disponibles en el moment adequat de l'any. Incorporar-los a la dieta beneficia els infants, l'entorn i la comunitat local. 

Paula Molés ho té clar i, cada dissabte, malgrat la poca voluntat inicial del seu fill, insisteix a anar al mercat. Entre parades de pagesos i peixaters, converteix la compra en un espai d'aprenentatge.

 

 

Alimentació local i de temporada: una aposta per la salut i el territori

Consumir aliments locals dona suport als productors i agricultors de la zona. Afavoreix el manteniment de l'activitat econòmica rural i ajuda a preservar els sistemes agrícoles tradicionals, contribuint a un teixit social i econòmic sostenible.

Quan els infants aprenen d'on prové allò que mengen i quina és la seva estacionalitat, entenen la importància de consumir de manera responsable. Conèixer el cicle dels aliments pot ser una experiència educativa enriquidora, que amplia la seva mirada sobre el món.

Cuinar com a acte de resistència cultural

Paula Molés ho reconeix:

Les famílies ho tenen més difícil que abans perquè ara tots treballem.

Però defensa que cuinar bé amb poc temps és possible si hi ha ganes i interès. No és una qüestió de perfeccionisme, sinó de coherència.

En un món on les maduixes són presents tot l'any i els productes ultraprocessats són accessibles a qualsevol festa d'aniversari, educar amb consciència alimentària és una manera de resistir. Resistir a la uniformització dels gustos i a la desconnexió amb el territori.

"Anar al mercat, pelar una magrana a la tardor o escollir un moniato són gestos petits, però poderosos. Són la base d'una educació que es fa menjant i provant."

Educar menjant producte local és educar en salut, cultura i sostenibilitat. I, sobretot, és sembrar un futur millor des de casa, segons Paula Molés, i tot això ho explica a Catalunya Ràdio, al seu programa "Un restaurant caníbal a Berlín", que s'emet els diumenges al migdia.