Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Norris F1
Gazzaniga Elx Girona
Madrid Celta

Catalunya al dia

Plantant blat de fa 10.000 anys a la Garrotxa

Triticatum és una associació que treballa per divulgar i conservar cereals antics

17/10/2022 - 08.01 Actualitzat 17/10/2022 - 11.24

A Sales de Llierca, a l'Alta Garrotxa, hi ha un petit castell, una joia del segle X. Hi fa de masover en Víctor Garcia, un especialista en blats antics i auxiliar en agricultura.

La seva intenció és la prospecció, multiplicació i conservació de blats antics buscant la complicitat de pagesos i forners, amb qui comparteix la iniciativa. 

Avantatges de les varietats antigues

Víctor Garcia és una de les persones que van marxar de Barcelona cap a la natura als anys 70, quan el moviment hippy estava a l'alça, i en fa més de 40 que s'ha endisat en el món de l'espiga

Fa més de 40 anys que Víctor Garcia es dedica al món de l'espiga (Catalunya Ràdio / Laia Claret)

Per a ell, les varietats de blat antic aporten beneficis en diversos sentits: 

"Són varietats que creixen força i que competeixen bé amb l'herba; per tant, es treballa amb agricultura ecològica. També és un tipus d'agricultura basada en el comerç just: les planten petites produccions de pagesos i la farina es fa en obradors artesanals. 

Quan es fa el pa, si s'ha treballat bé, amb fermentacions llargues, per exemple, són molt nutritives i més agradables per al metabolisme humà."

Tot comença fent farinetes per a la mainada

La seva primera relació amb els blats antics són les farinetes que feia per als seus fills. Li quedaven bé i els amics n'hi anaven demananat. A partir d'aquí es va començar a endinsar en les diferents varietats de blat antic de diverses parts del món.

Aviat arriba l'època de la plantació i aquest any plantarà blats amb orígens de fa milers d'anys:

"Aquest any plantaré varietats de blat antic de Catalunya i també alguns dels blats més primitius, de fa uns 10.000 anys, els més antics que hi ha."

Varietats diverses de llavors que té en Víctor a la masia (Laia Claret / Catalunya Ràdio)

Ell planta les llavors de manera inicial, en fa el control, i després les distribueix: 

"Jo parteixo habitualment de 10 grams de llavors i les multiplico. En faig el seguiment, miro la resistència, l'estrès hídric, l'alçada.

Quan tinc aproximadament un quilo de varietat el dono a un pagès i ell el multiplica, i a partir d'aquí el dona a més pagesos i es va distribuint."

Ha arribat a tenir 900 varietats de blat antic:

"Una gran part m'han vingut del Centre de Recursos Fitogenètics i Agricultura Sostenible, que depèn de l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària, de Madrid."

I d'altres les ha obtingut de prospeccions que s'han fet per tota la península Ibèrica i alguna part d'Europa:

"Quan algú em deia que hi havia un pagès que tenia un blat antic a Galícia o a Castella i Lleó,  jo hi anava. Recollia totes les varietats que tenien aquests pagesos perquè no se'n perdessin els coneixements."

En Víctor planta les llavors i n'analitza les característiques i l'adaptació al terreny (Catalunya Ràdio / Laia Claret)

També es dedica a l'assessorament a forners, pagesos i fabricants de farina:

"Els forners, per exemple, volen saber on trobar farines de varietats antigues. També assessoro pagesos que volen saber quines varietats els van bé per a la zona on viuen."

Víctor Garcia també feia farina en una sala del castell, però ara ja no en fa: no ha trobat ningú que vulgui continuar i, per tant, la seva maquinària ara està aturada.