Sílvia Munt Premi Gaudí d'Honor 2026
Rosalía LUX Tour
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Mundial 2026 Trump
Veritats i mentides immigració
Origen pesta porcina
Ajuts cotxe elèctric
Fira de Guadalajara
Manga Barcelona
Copa del Rei
Atlètic Balears Espanyol
Sant Andreu

La passió per la cuina i la recerca de l'excel·lència

"Plat en blanc": Una mirada íntima al Disfrutar, el millor restaurant del món, a "Sense ficció"

El documental "Plat en blanc" segueix el camí dels tres cuiners del Disfrutar per convertir aquest restaurant en el millor del món. Al mateix temps, descobreix com és el seu procés creatiu, el seu pas pel restaurant El Bulli i l'impacte de la seva professió en la seva vida personal.

12/05/2025 - 15.47 Actualitzat 19/09/2025 - 12.19

"Plat en blanc" s'endinsa en el procés que ha dut a terme el restaurant Disfrutar de Barcelona fins al moment de ser distingit com el millor restaurant del món en una espectacular gala a Las Vegas, la "50Best". A més d'aquest seguiment, el documental mostra la història dels tres xefs, Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro, des dels seus exigents anys al Bulli de Ferran Adrià fins a la creació del seu propi restaurant.

Mateu Casañas, Eduard Xatruch i Oriol Castro a la gala "50Best", celebrada a Las Vegas (3Cat)

Quan van coincidir al Bulli, tots tres eren molt joves i recorden l'experiència d'una manera molt intensa.

"Vivíem per al Bulli. Estàvem allà les 24 hores per al restaurant i per al projecte, per aquesta passió que teníem per la cuina. Hi estàvem enganxats", rememora Oriol Castro.

Per Mateu Casañas, "evidentment era un esforç ingent el que hi havies de dedicar. Era més enllà del que un pot entendre per normal".

I Eduard Xatruch comenta: "Me'n recordo quan vaig començar al Bulli, que va ser molt dur. Perquè hi havia molts dies que deia no ho aguanto i plego. Però quan anava a veure el dia de festa els meus avis, el meu avi em va dir: 'tu segueix, que acabaràs sent el cap de cuina'".

Una imatge dels tres xefs del Difrutar de la seva etapa al restaurant El Bulli de Roses (3Cat)

El documental revela la passió de tos tres per la cuina, l'obsessió per l'excel·lència i la recerca constant de nous horitzons culinaris. Els tres xefs comparteixen el procés meticulós de creació de nous plats, la pressió de mantenir-se a l'avantguarda i la intensitat del dia a dia d'un restaurant d'alta cuina.

Per Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, "el restaurant Disfrutar és un espai màgic que aconsegueix aquesta declaració d'intencions que representa el seu nom, que és disfrutar. És un diàleg amb una cuina compromesa amb l'excel·lència, amb la creativitat."

"Busca el màxim, i aquest és el repte que ha de tenir un restaurant de cuina creativa", opina Ferran Adrià, d'El Bulli.

Ferran Adrià, a banda de recordar el pas dels tres cuiners pel Bulli, parla de la gran exigència dels restaurants de cuina creativa (3Cat)

Entre fogons, tècniques revolucionàries i moments de tensió, "Plat en blanc" també explora el costat humà de la gastronomia: els sacrificis personals, la connexió amb les arrels i l'impacte de l'èxit en les seves vides.

En aquest sentit, Mateu Casañas reconeix que "probablement hem deixat de banda aspectes personals més relacionats amb la família, que probablement no hauríem d'haver aparcat."

"Hem sigut incapaços de treure'ns de sobre la pressió amb res del que fem. Mai estem contents amb el que hem fet. Mai ens sentim satisfets amb el que hem donat. Sempre creiem que ho hem pogut fer millor i probablement sigui una de les claus del nostre èxit. Però això és esgotador."

També hi coincideix Eduard Xatruch: "La família ha patit molt, ha patit molt la meva professió, tant els pares, com la parella, com les filles."

"Plat en blanc" és una immersió en la cuina com a art, ciència, territori i emoció, on cada plat és un llenç en blanc a punt per ser pintat amb sabors i innovació.

Una de les elaboracions del Disfrutar, el millor restaurant del món (3Cat)

Fitxa tècnica:

Direcció: Alan Fàbregas, Ramon Pardina

Guió: Ramon Pardina

Realització: Alan Fàbregas

Producció executiva: Oriol Cortacans Calvera, Marc Roma Chiné

Producció executiva 3Cat: David Bassa Cabanas, Silvia Pairó Vila

Producció delegada 3Cat: Daniel Barea Delgado

Producció: Carla Alpeñés Andrada

Direcció de producció: Tatiana Iriarte Sanllehí

Direcció de fotografia: Alan Fàbregas

 

"Plat en blanc" és una producció d'Abacus, en coproducció amb 3Cat, i amb la col·laboració de la revista Cuina i la Generalitat de Catalunya.