La passió per la cuina i la recerca de l'excel·lència
"Plat en blanc": Una mirada íntima al Disfrutar, el millor restaurant del món, a "Sense ficció"
El documental "Plat en blanc" segueix el camí dels tres cuiners del Disfrutar per convertir aquest restaurant en el millor del món. Al mateix temps, descobreix com és el seu procés creatiu, el seu pas pel restaurant El Bulli i l'impacte de la seva professió en la seva vida personal.
12/05/2025 - 15.47 Actualitzat 19/09/2025 - 12.19
"Plat en blanc" s'endinsa en el procés que ha dut a terme el restaurant Disfrutar de Barcelona fins al moment de ser distingit com el millor restaurant del món en una espectacular gala a Las Vegas, la "50Best". A més d'aquest seguiment, el documental mostra la història dels tres xefs, Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro, des dels seus exigents anys al Bulli de Ferran Adrià fins a la creació del seu propi restaurant.
Quan van coincidir al Bulli, tots tres eren molt joves i recorden l'experiència d'una manera molt intensa.
"Vivíem per al Bulli. Estàvem allà les 24 hores per al restaurant i per al projecte, per aquesta passió que teníem per la cuina. Hi estàvem enganxats", rememora Oriol Castro.
Per Mateu Casañas, "evidentment era un esforç ingent el que hi havies de dedicar. Era més enllà del que un pot entendre per normal".
I Eduard Xatruch comenta: "Me'n recordo quan vaig començar al Bulli, que va ser molt dur. Perquè hi havia molts dies que deia no ho aguanto i plego. Però quan anava a veure el dia de festa els meus avis, el meu avi em va dir: 'tu segueix, que acabaràs sent el cap de cuina'".
El documental revela la passió de tos tres per la cuina, l'obsessió per l'excel·lència i la recerca constant de nous horitzons culinaris. Els tres xefs comparteixen el procés meticulós de creació de nous plats, la pressió de mantenir-se a l'avantguarda i la intensitat del dia a dia d'un restaurant d'alta cuina.
Per Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, "el restaurant Disfrutar és un espai màgic que aconsegueix aquesta declaració d'intencions que representa el seu nom, que és disfrutar. És un diàleg amb una cuina compromesa amb l'excel·lència, amb la creativitat."
"Busca el màxim, i aquest és el repte que ha de tenir un restaurant de cuina creativa", opina Ferran Adrià, d'El Bulli.
Entre fogons, tècniques revolucionàries i moments de tensió, "Plat en blanc" també explora el costat humà de la gastronomia: els sacrificis personals, la connexió amb les arrels i l'impacte de l'èxit en les seves vides.
En aquest sentit, Mateu Casañas reconeix que "probablement hem deixat de banda aspectes personals més relacionats amb la família, que probablement no hauríem d'haver aparcat."
"Hem sigut incapaços de treure'ns de sobre la pressió amb res del que fem. Mai estem contents amb el que hem fet. Mai ens sentim satisfets amb el que hem donat. Sempre creiem que ho hem pogut fer millor i probablement sigui una de les claus del nostre èxit. Però això és esgotador."
També hi coincideix Eduard Xatruch: "La família ha patit molt, ha patit molt la meva professió, tant els pares, com la parella, com les filles."
"Plat en blanc" és una immersió en la cuina com a art, ciència, territori i emoció, on cada plat és un llenç en blanc a punt per ser pintat amb sabors i innovació.
Fitxa tècnica:
Direcció: Alan Fàbregas, Ramon Pardina
Guió: Ramon Pardina
Realització: Alan Fàbregas
Producció executiva: Oriol Cortacans Calvera, Marc Roma Chiné
Producció executiva 3Cat: David Bassa Cabanas, Silvia Pairó Vila
Producció delegada 3Cat: Daniel Barea Delgado
Producció: Carla Alpeñés Andrada
Direcció de producció: Tatiana Iriarte Sanllehí
Direcció de fotografia: Alan Fàbregas
"Plat en blanc" és una producció d'Abacus, en coproducció amb 3Cat, i amb la col·laboració de la revista Cuina i la Generalitat de Catalunya.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
Junts, PP i PSOE desbloquegen les lleis per lluitar contra la multireincidència
El jutge va qüestionar fins a deu cops la demència de Pujol i va preguntar si fingia
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa