Una imatge d'un plat amb diversos tipus de llegums
La nutricionista Júlia Farré recomana menjar-ne almenys tres cops per setmana per tenir bona dieta antiinflamatòria ((3Cat / Catalunya Ràdio))

Quants cops la setmana hem de menjar llegums? Claus per seguir una dieta antiinflamatòria

La nutricionista Júlia Farré aclareix a "Tot es mou" quins aliments i quines begudes ajuden a reduir la inflamació
3 min

Tot i que sovint passa desapercebuda, la inflamació és molt més habitual del que ens pensem. Pot manifestar-se amb cansament, malestar digestiu, dolor abdominal o fins i tot amb dificultats per dormir.

Al programa "Tot es mou", la nutricionista Júlia Farré explica com pots reduir la inflamació a través d'una alimentació equilibrada i quins aliments poden convertir-se en els millors aliats per cuidar el teu benestar.

Què és exactament la inflamació?

Abans de parlar de dietes antiinflamatòries, cal entendre què vol dir realment "inflamació".
Com explica la nutricionista Júlia Farré, és un procés natural i necessari del nostre cos.

Quan ens fem mal o ens donem un cop, la zona s'enrogeix, s'escalfa i s'infla una mica. Això és una inflamació aguda i vol dir que el cos hi està enviant defenses per reparar el teixit. És positiva, perquè forma part del procés de curació.

El problema, diu Farré, és quan el cos manté aquest estat d'alerta sense motiu aparent: "Quan això passa, parlem d'una inflamació de baix grau. És una resposta que es manté en el temps i que pot acabar afavorint problemes com les malalties cardiovasculars, la diabetis o els trastorns digestius."

Per això, els últims anys han guanyat popularitat les dietes antiinflamatòries, que busquen reduir aquesta inflamació de manera natural i millorar la salut general. Ara bé, quins aliments s'han de tenir en compte per a una bona dieta antiinflamatòria?

Per què cal menjar més llegums?

Els llegums són un dels pilars d'una alimentació saludable i antiinflamatòria. Júlia Farré recomana menjar-ne almenys tres cops per setmana, i si poden ser quatre o cinc, millor.
No cal fer-ne un plat sencer cada vegada. Es poden afegir en petites quantitats a altres plats:

  • uns quants cigrons dins una amanida
  • llenties amb verdures
  • una crema de verdures amb mongeta blanca

Els llegums aporten proteïna vegetal, fibra i antioxidants, i són una de les claus de la dieta mediterrània, que és, de fet, la dieta antiinflamatòria per excel·lència.

Júlia Farré: "La millor beguda antiinflamatòria és l'aigua"

A les xarxes socials és fàcil trobar receptes de begudes que prometen reduir la inflamació, com la popular llet daurada, feta amb beguda vegetal, cúrcuma, pebre negre i canyella.

Tot i que aquests ingredients poden tenir propietats beneficioses, la nutricionista Júlia Farré adverteix que cap d'aquestes begudes no és, per si sola, una solució màgica. "Són opcions reconfortants, però beure'n cada dia no vol dir que estiguem fent una dieta antiinflamatòria", explica.

Segons Farré, el més important és mantenir una alimentació equilibrada i una bona hidratació. "La millor beguda antiinflamatòria és, simplement, l'aigua", assegura.

Així de senzill. I per reforçar-ne l'efecte, recomana omplir el plat de colors: tomàquet, pastanaga, remolatxa, pebrot… "Com més variats siguin els colors de fruites i verdures, més nutrients i antioxidants tindrà el nostre àpat", afegeix.

Dieta mediterrània: la millor per a l'aparell digestiu

La ciència considera que la dieta mediterrània és una de les més saludables i una gran aliada per reduir la inflamació i cuidar el sistema digestiu.


No es basa en cap aliment miraculós, sinó en una manera de menjar equilibrada, variada i de proximitat.

Aquesta alimentació posa el focus en:

  • peix blau i fruita seca, rics en greixos saludables
  • oli d'oliva verge extra com a greix principal
  • fruites, verdures i llegums com a base del plat
  • i poca carn vermella o processada

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Tot es mou

Mostra-ho tot