Què és el Moscat de Nadal, el vi dolç estrella de les festes a Catalunya del Nord?
El Moscat de Nadal és el primer vi de moscat de l'any, l'equivalent del "vi nou" per als vins negres. Després de poc més de 3 mesos al celler, es pot comercialitzar a partir de finals del mes de novembre.
En comparació, el Moscat de Ribesaltes, la denominació habitual, només es posa a la venda al mes de febrer, és a dir 6 mesos després de l'inici de la verema. La varietat principal que s'hi troba és el moscat petit gra, el primer que madura a les vinyes al mes d'agost, com explica Pierre Fons, vinyater a Baixàs:
Aprofitem la nit, quan fa fresca, per collir-los. Aqueixos primers raïms són preparats per fer el Moscat de Nadal.
També s'hi sol incorporar un petit percentatge de moscat d'Alexandria, que al contrari madura al final de la collita.
Característiques
El resultat és un vi fresc, dolç i amb aromes de fruites: préssec, cítrics, litxi o flor de taronger. S'ha de consumir a temperatura fresca (entre 8 i 10 ºC).
En general, se serveix a l'aperitiu o al moment de les postres, però els especialistes també el recomanen per acompanyar un "foie-gras" o formatges amb caràcter com el rocafort.
Història
Els vins dolços naturals troben el seu origen el 1258, quan el metge català i universitari a Montpeller Arnau de Vilanova va desenvolupar el seu mètode per obtenir un vi mut, cosa que en facilitava la conservació i el transport. Es diu que a l'edat mitjana els vinyaters de la regió volien fer tastar a la cort dels Reis de Mallorca, amb capital a Perpinyà, una mostra dels seus millors vins al moment de les festes de la nativitat. I en general triaven el moscat pel seu color daurat i la seva aroma dolça i fresca.
Recuperació
L'any 1997, el Domini de Rombeau, a Ribesaltes, va tenir la idea de fer rescatar aquesta tradició amb el suport del Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló (CIVR). Aquell any se'l va batejar com a Vi de Nadal i es va limitar al poble de Ribesaltes.
Ja des del 1999 es va ampliar a tots els productors de la denominació Moscat de Ribesaltes que s'hi volguessin sumar i respectar les normes establertes per al CIVR, és a dir un vi del mil·lèsim de l'any, embotellat abans del mes de desembre amb una etiqueta festiva i el nom de Moscat de Nadal.
Èxit comercial
Al llarg dels anys aquest producte s'ha consolidat amb campanyes de promoció fetes des del CIVR, que inclouen cartells, però també idees de receptes i maridatges per al Moscat de Nadal. L'esforç de presentació i promoció fet pels productors ha convertit aquestes ampolles en un clàssic de les taules durant les festes de Nadal i fins a acompanyar el tortell de Reis, com explica Éric Aracil, director adjunt del Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló.
Quan mires l'ampolla i el package, és un producte nadalenc i fa plaer de posar-ho directament a taula o fer-ne un regal.
Enguany, se n'han fet unes 400.000 ampolles de 60 productors diferents, i econòmicament representarà uns 5 milions d'euros per a un sector en crisi. Al llarg de l'any la venda de vins dolços té una clara tendència a la baixa.
