Què menjarem per Nadal: preus i pronòstic dels plats que triomfaran aquestes festes
Salmó, rap, gamba, pularda i capó tindran una gran demanda durant aquestes festes. Els àpats de Nadal ja tenen els ingredients protagonistes i es preveu que augmentaran la presència el peix fresc i el marisc, així com la carn (sobretot, la vedella, el xai i el cabrit) i l'aviram selecte.
La previsió l'han feta els Majoristes d'Aliments Frescos de Mercabarna, que, en la tradicional conferència de premsa que fan per a la campanya de Nadal, han destacat que aquest mes de desembre preveuen distribuir 100.000 tones de productes, entre fruita i hortalissa, peix i marisc, i carn i aviram.
Prop de 88.000 tones correspondran a fruita i hortalisses, mentre que 6.000 tones seran de peix i marisc, amb un creixement de vendes respecte a l'any passat. Concretament, preveuen un increment d'entre un 1% i un 2% per al peix i entre un 5% i un 7% per al marisc.
Nadal seguit de cap de setmana
L'estimació de vendes, en general, és optimista i suposa entre un 2% i un 8% més de vendes que l'any passat.
Els majoristes expliquen el creixement previst pel fet que enguany el 25 i el 26 de desembre enllacen amb el cap de setmana, cosa que fa preveure que es facin més àpats tant a casa com als restaurants.
El vicepresident de l'Associació d'Empreses Majoristes de Mercabarna, Pere Prats, ha assegurat que, tot i l'augment de la demanda, no faltaran productes frescos a les taules catalanes:
L'objectiu dels majoristes és que aquestes festes no falti de res, ni en varietat ni en qualitat.
Preus a l'alça
El Nadal 2025 arriba marcat per un context de preus alts, tot i que hi ha algunes excepcions, i es preveu que augmentin les vendes respecte a l'any passat.
L'alça dels preus s'explica pels efectes del canvi climàtic, les restriccions de pesca i els nous aranzels.
Aquest és el motiu, expliquen els majoristes de peix i carn, que hagin constatat una antelació de les compres per part de moltes famílies i restauradors per aconseguir més bons preus i evitar aglomeracions quan s'acostin les festes.
És el cas del peix, per exemple, que s'ha encarit al voltant d'un 6% durant l'any i Mercabarna ha detectat un avançament "molt significatiu" de les compres, que ja han començat a l'octubre.
La carn també ha vist una antelació en les vendes des de mitjans de novembre, ja que "la restauració des de finals d'octubre fa estoc de filets de vedella, mitjanes vedella i cabrit sobretot", expliquen els majoristes.
Els preus de fruites i verdures també s'han incrementat aquest any: un 8% pel que fa a les fruites i al voltant d'un 5% en el cas de les hortalisses. Tot i aquesta pujada, la llotja de productes hortofructícoles de Mercabarna ha registrat un augment de vendes d'un 6%.
Cítrics més cars, raïm més barat
Pel que fa a les fruites, aquest any hi ha hagut un encariment dels cítrics a causa de les pluges de la primavera passada, que han reduït l'oferta de taronges i llimones.
Aquest Nadal continuaran sent protagonistes els fruits vermells, sobretot nabius i gerds, una tendència en augment els darrers anys i que es torna a confirmar.
Una altra tendència seran les cireres de contraestació (produïdes a l'hemisferi sud), que baixaran de preu, així com la pinya, la pinya prèmium i el meló de Nadal (també de contraestació), o les fruites exòtiques com pitaies, rambutans o litxis.
També cal mencionar productes més clàssics, com les taronges i les clementines, que cada temporada tenen un gran consum al desembre.
En hortalisses, la carabassa confirma la tendència a l'augment, un producte cada cop més habitual per aquesta època de l'any.
També destaca la baixada de preu de la patata tipus monalisa, en més d'un 20%, especialment important si es té en compte que és l'hortalissa més comercialitzada al desembre.
Per altra banda, un producte indispensable que baixa de preu és el raïm blanc, una rebaixa que sobretot trobarem en el raïm no envasat sense llavors.
El peix i marisc fresc, els reis de les taules
Segons el Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix, la venda del producte fresc creixerà lleugerament, entre un 1 i un 2%, i el congelat pujarà més, entre un 5% i un 7%. Tot i això, les 6.000 tones previstes, un 70%, correspondrà a producte fresc (unes 3.500 tones de peix i 1.500 de marisc).
Com que el preu del peix s'ha encarit un 6% el darrer any, s'ha detectat que les compres de peix fresc s'han avançat de manera significativa des de l'octubre.
També esperen que el salmó fresc sigui un dels grans protagonistes, gràcies als preus estables. Però també passarà amb el calamar, sípia i el llucet. En productes anomenats prèmium, destaquen el llobarro i l'orada salvatges i la gamba. I el que tindrà millor relació qualitat preu serà el llamàntol canadenc.
Xai, cabrit i pularda, els reis de les taules
També es preveu una bona campanya de la carn i l'aviram, especialment pel que fa a vedella, xai i cabrit, de les que es preveu distribuir 2.200 tones, entre un 8% i un 10% més que l'any passat.
Els darrers anys, aquests productes han pujat de preus de forma destacada, però últimament s'han mantingut de forma estable.
Pel que fa a l'aviram, els majoristes destaquen el bon moment de mercat de les aus criades en llibertat i pronostiquen que la pularda serà una de les més cobejades.
En restauració destacaran les carns selectes i el retorn de productes de la vedella com la llengua, el capipota, la tripa, els lletons o les galtes.