Tiroteig Navas Barcelona
Yolanda Díaz
CIS PSOE
Informe PSOE Salazar
UCO Leire Díez
Kilmar Ábrego
Mazón whatsapps
IPC novembre
Aragó eleccions
Lloguer Segur sanció
Aerolínia Plus Ultra
Xabi Alonso
Celta
Guardiola

La sopa de Nadal a punt

3 consells perquè no se't faci malbé el caldo: els trucs de la Maria Nicolau

Vols saber què has de fer perquè mai més se't piqui un caldo? La clau és refredar-lo ràpid, però mai a la nevera!

Bet Solé

21/12/2022 - 15.15 Actualitzat 19/09/2025 - 12.19

El dia de Nadal l'escudella amb galets és la reina dels àpats. T'imagines que tens la taula parada, la família a punt d'arribar i t'adones que se t'ha picat el caldo? De fet, pot passar a les millors famílies. La xef Maria Nicolau confessa que fins i tot a ella li ha passat i ens dona els trucs perquè mai més se't faci malbé un caldo. 

"La franja de perill perquè una escudella es piqui és la que va dels 8 als 65 graus. Aquesta temperatura és la zona de confort dels bacteris."

Això és el que explica la Maria Nicolau, i per això el més important és refredar el caldo tan ràpid com sigui possible un cop fet. Però, atenció!, posar el caldo calent a refredar a la nevera mai no és una bona opció, perquè fa pujar la temperatura de tot l'electrodomèstic i pot fer malbé els altres aliments. La xef ens proposa diferents solucions:

 

1.  Reparteix el caldo en pots petits perquè es refredi més ràpidament 

Quan tinguis el caldo fet, no el deixis refredar dins l'olla com si res. Transfereix-lo a pots petits i reparteix-lo en porcions. Per què? És simple: com més gran sigui el recipient, més temps triga a perdre calor. Amb pots petits, el procés de refredament s'accelera i evites entrar a la temuda franja de perill dels 8 als 65 graus, quan els bacteris es multipliquen més ràpidament.

 

2. Refreda el caldo aprofitant el fred de fora 

Som a l'hivern, aprofita-ho! Agafa els pots amb el caldo calent i deixa'ls refredar a l'ampit de la finestra. És el truc que feien servir les àvies i no falla! Però no facis mai l'error d'agafar l'olla bullent i posar-la a la nevera. Això farà pujar la temperatura de tot el frigorífic i pot fer malbé els altres aliments. És un no rotund! 

 

3. Utilitza la pica com un bany de fred per a l'olla del caldo 

Tens pressa perquè el caldo es refredi? Omple la pica d'aigua ben freda i, si pots, afegeix-hi glaçons per augmentar-ne l'efecte. Després, submergeix-hi l'olla (sense que l'aigua entri dins, és clar!). Aquest bany d'aigua freda ajuda a reduir la temperatura ràpidament i t'assegures que el caldo no perd qualitat. 

 

 

I, com diu Maria Nicolau, ja ho tens! Ara només et queda preparar els galets, la carn d'olla i tota la màgia que acompanya l'escudella de Nadal. Que vagi de gust i bones festes!