Una sopa amb verdures al costat d'un bol amb caldo
Secrets, mites i veritats sobre el brou que has de saber

3 consells perquè no se't faci malbé el caldo: els trucs de la Maria Nicolau

Vols saber què has de fer perquè mai més se't piqui un caldo? La clau és refredar-lo ràpid, però mai a la nevera!
Bet Solé
2 min

El dia de Nadal l'escudella amb galets és la reina dels àpats. T'imagines que tens la taula parada, la família a punt d'arribar i t'adones que se t'ha picat el caldo? De fet, pot passar a les millors famílies. La xef Maria Nicolau confessa que fins i tot a ella li ha passat i ens dona els trucs perquè mai més se't faci malbé un caldo.

La franja de perill perquè una escudella es piqui és la que va dels 8 als 65 graus. Aquesta temperatura és la zona de confort dels bacteris.

Això és el que explica la Maria Nicolau, i per això el més important és refredar el caldo tan ràpid com sigui possible un cop fet. Però, atenció!, posar el caldo calent a refredar a la nevera mai no és una bona opció, perquè fa pujar la temperatura de tot l'electrodomèstic i pot fer malbé els altres aliments. La xef ens proposa diferents solucions:

1. Reparteix el caldo en pots petits perquè es refredi més ràpidament

Quan tinguis el caldo fet, no el deixis refredar dins l'olla com si res. Transfereix-lo a pots petits i reparteix-lo en porcions. Per què? És simple: com més gran sigui el recipient, més temps triga a perdre calor. Amb pots petits, el procés de refredament s'accelera i evites entrar a la temuda franja de perill dels 8 als 65 graus, quan els bacteris es multipliquen més ràpidament.

2. Refreda el caldo aprofitant el fred de fora

Som a l'hivern, aprofita-ho! Agafa els pots amb el caldo calent i deixa'ls refredar a l'ampit de la finestra. És el truc que feien servir les àvies i no falla! Però no facis mai l'error d'agafar l'olla bullent i posar-la a la nevera. Això farà pujar la temperatura de tot el frigorífic i pot fer malbé els altres aliments. És un no rotund!

3. Utilitza la pica com un bany de fred per a l'olla del caldo

Tens pressa perquè el caldo es refredi? Omple la pica d'aigua ben freda i, si pots, afegeix-hi glaçons per augmentar-ne l'efecte. Després, submergeix-hi l'olla (sense que l'aigua entri dins, és clar!). Aquest bany d'aigua freda ajuda a reduir la temperatura ràpidament i t'assegures que el caldo no perd qualitat.

I, com diu Maria Nicolau, ja ho tens! Ara només et queda preparar els galets, la carn d'olla i tota la màgia que acompanya l'escudella de Nadal. Que vagi de gust i bones festes!

Avui és notícia

Més sobre Consells de cuina

Mostra-ho tot