
Reconstrueixen els cossos d'un noble i un esclau sepultats sota la lava a Pompeia l'any 79 dC
Els cossos van quedar completament sepultats per la lava del volcà i ara s'han pogut reconstruir injectant guix en els forats, provocats per la descomposició
Redacció
21/11/2020 - 23.35 Actualitzat 23/11/2020 - 08.08
Els arqueòlegs de Pompeia han pogut recompondre els motlles sencers de dos homes morts fa gairebé 2.000 anys durant l'erupció del volcà Vesuvi, l'any 79 dC a la ciutat.
Les investigacions apunten que es tracta dels cossos d'un noble, d'entre 30 i 40 anys, que portava un vestit sumptuós, i el seu jove esclau, d'entre 18 i 25 anys, amb els ossos desgastats per les feines manuals.
Imatge dels dos cossos trobats a l'exterior de la muralla de Pompeia facilitada pel Parc Arqueològic (Parco Archeologico/Luigi Spina)
Gràcies a la tècnica de fer motlles infiltrant guix a les cavitats que deixa en la lava la descomposició dels cossos, s'han pogut recrear fins i tot els plecs de les vestimentes que portaven i molts detalls de la fisonomia dels dos homes. També s'hi han trobat dents i ossos.
Els dos cossos els han trobat en un espai lateral del criptopòrtic, a la part noble de la vil·la subterrània de Civita Giuliana, una gran finca rica de l'època de l'emperador August. La finca s'ubica a uns 700 metres de l'exterior de les mullares de Pompeia. En aquesta mateixa àrea es van trobar l'any 2017 les restes de tres cavalls amb les cadires de muntar i els arnesos posats.
Les primeres excavacions a la zona de Civita Giuliana es van fer a començaments del segle XX per ordre del marquès Giovanni Imperiali, el llavors propietari de la finca.
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
Se sacrificaran i es comercialitzaran 30.000 porcs de granges a prop del focus de la pesta porcina
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
Illa esquiva les crítiques de l'oposició per la pesta porcina i diu que "les coses s'han fet bé"
El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior