Éric Touron i les rosquilles de la pastisseria familiar d'Arles (3 Cat)

Rosquilles del Vallespir: història, tradició i protecció d'un dolç típic, amb forat o sense

La Festa de la Rosquilla celebra la tradició i busca la Indicació Geogràfica Protegida
La periodista Laura Bertran mirant a càmera
Corresponsal de 3CatInfo a la Catalunya Nord
2 min

Les rosquilles són unes galetes rodones, amb un lleuger gust de llimona, i, un cop cuites al forn, emblanquinades per una capa de sucre merengat. Unes amb forat, unes altres no.

El pastisser Éric Touron, hereu de l'establiment familiar que porta el mateix nom des del 1850 a Arles, la Pastisseria Touron, sentencia que tradicionalment hi ha un forat, però que no sempre es veu: "Tenim un tallador que dona una forma cilíndrica a la galeta, però el forat es tapa quan surten del forn."

Quan es van començar a menjar?

La història d'aquest dolç comença al segle XVIII amb unes galetes rodones enfilades gràcies al seu forat que en facilitava el transport.

Amb els anys, a inicis del segle XIX, davant l'èxit d'aquestes galetes, les pastisseries van imaginar una versió per als dies de festa, amb un "glassatge" de sucre blanc.

Encara avui són els mateixos tres establiments, dos als Banys i un a Arles, que mantenen la seva recepta pròpia i secreta: Seguela-Combes, actualment propietat de Perez-Aubert, Pi-Rouet i finalment Touron.

L'expansió

Al llarg del segle XX el que era una especialitat del Vallespir es va industrialitzar. Aquesta versió, menys gastronòmica però accessible als supermercats, va provocar una popularització al conjunt de la Catalunya del Nord.

Així s'ha arribat fins a una identificació de la rosquilla com d'un dolç típic de totes les comarques septentrionals. Cal també destacar el desenvolupament de moltes variants en pastisseries de prestigi del Rosselló com a Perpinyà, Bages o Tuïr entre altres.

Una protecció del patrimoni

És precisament aquesta proliferació que va donar la idea a la batllessa dels Banys, Maria Costa, de llençar la idea d'una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per la Rosquilla de l'Alt Vallespir.

Hem pensat en protegir la gent que les fa i protegir i donar consciència de la història d'aquesta vall on la rosquilla té un paper cabdal

S'ha aconseguit unir esforços entre les diferents entitats dels dos municipis, Els Banys i Arles, malgrat la intensa rivalitat que els oposa des de la seva separació oficial, al segle XVIII.

Tots dos ajuntaments, entitats socials i sobretot les tres pastisseries organitzen actes per fer conèixer i reconèixer la història de la rosquilla. És amb aquest objectiu que fa 4 anys es va crear la Festa de la Rosquilla, que se celebra aquest dissabte. A més, enguany s'acaba de publicar un llibre sobre aquesta galeta.

Una aposta de futur

La Indicació Geogràfica Protegida donaria un segell de qualitat als establiments que tradicionalment han creat les rosquilles. Maria Costa veu en la gastronomia un vector molt important per fer conèixer un territori.

Entre les idees hi hauria de crear campanyes gastronòmiques amb els restaurants de la zona. Un altre objectiu és de consolidar la Festa de la Rosquilla com una festa important de la tardor, com ho són ja, a l'hivern, les festes de l'Ós del Vallespir.

L'objectiu és d'aconseguir oficialment aquesta IGP Rosquilla de l'Alt Vallespir l'any 2027.

Avui és notícia

Més sobre Gastronomia

Mostra-ho tot