Rovellons: 3 mètodes per fer conserves
El micòleg Marc Casabosch parla, al "Tot es mou", dels diferents tipus de rovelló, el bolet estrella dels catalans. Veiem quins tipus podem trobar a casa nostra, desmuntem alguns mites i expliquem tres tècniques per fer conserva de rovellons.
Tècniques per fer conserva de rovellons:
Comencem amb l'opció més clàssica:
- CONSERVA AMB VINAGRE I OLI
1 part de vinagre, 1 part d'oli, 3 parts d'aigua
- ROVELLONS CONGELATS
Cal congelar-los amb el seva pròpia aigua
- ROVELLOS ASSECATS
Mètode que es fa servir habitualment amb altres bolets, com els camagrocs.
Tipus de rovellons i on trobar-los a Catalunya:
- PINETELL
Pinetell / Pinenca / Rovelló d'Obaga "Lactarius deliciosus"
- ROVELLÓ D'AVET I DE PI NEGRE
Rovelló d'avet i rovelló de pi negre "Lactarius salmonicolor" i "Lactarius quieticolor"
- ROVELLONS DE SANG
Rovelló de sang / Esclata-sang / Rovelló de solell "Lactarius sanguifluus"
- ROVELLÓ VINADER
- Rovelló vinader / Vinader / Esteper / Vinós "Lactarius vinosus"
Mites sobre els rovellons:
El Marc Casabosch confirma o desmenteix alguns mites o coses que es diuen sobre els rovellons:
- Els rovellons de la costa són més bons que els del Pirineu -> Depèn del bosc
- Els rovellons fan orinar fosc -> Cert
- Al costat d'un rovelló sempre n'hi ha un altre -> No sempre
- Els rovellons més grossos sempre tenen cucs -> No sempre
- Els rovellons de l'Europa de l'Est poden ser radioactius -> Cert, en part