Trucs i receptes per cuinar amb microones
Només fas servir el microones per escalfar el cafè amb llet, descongelar tàpers i reescalfar precuinats i sobres? El microones és un electrodomèstic segur, i és una de les formes més eficients i barates de cuinar. No és ben bé per cuinar receptes completes (tot i que algunes, sí) sinó per accelerar i facilitar elaboracions prèvies.
Truita de patates amb microones
El que més mandra fa és coure les patates, així que les pots fer al microones:
- Agafa patates mitjanes i renta-les bé. Si no ho vols, no cal ni que les pelis
- Posa-les en un plat amb un raig d'oli, sal, pebre i un rajolinet d'aigua
- Tapa-ho amb una tapa de microones o filma-ho
- En 10 minuts a màxima potència les tindràs llestes, dependrà de la mida. Si són petites, amb 6 minuts n'hi ha prou
- Sabràs que són al punt quan les puguis travessar amb un ganivet petit
- Encabat, les talles i les passes per la paella, amb ceba o sense! I a trencar els ous i fer la truita
Patates xips amb microones
La pega és que les fa de poquetes en poquetes, no funciona si n'hi poses massa de cop, però les rentes bé, les lamines ben finetes i les poses sense apilar-les en un plat amb un raget d'oli. Sempre ben tapat. Quatre minuts a tope, les gires, i un parell de minuts més o fins que estiguin.
I tant cruixents queden les patates com hi poden quedar unes llesques de bacon o de pernil salat. L'únic que has d'evitar en tots dos casos és que s'arrissin, fes-ho col·locant les llesques entre dues làmines de paper sulfuritzat i entre dos plats. Dona'ls-hi uns pocs minuts a màxima potència, i ja pots servir-ho.
Treure el fred als aliments amb microones
Una altra cosa per la qual és molt útil el microones és per temperar la carn. Una de les tristors d'aquells a qui els agrada la carn molt poc feta, és que és habitual que del centre se la mengin freda. El microones no et donarà mai un acabat torrat i cruixent per l'entrecot, però el que sí que pot fer és ajudar-te a treure-li el fred de nevera: descobreix per aquest ús la funció de descongelar, la mínima potència, i passa les peces de carn uns segons pel microones abans de posar-les a la planxa o la paella. Veuràs com aquell greix entreverat es fon amb molta més facilitat i la carn queda increïblement millor!
Aromatitzar i coure peix amb microones
Ho podem fer amb peixos a filets: daurades, llenguados, bacallà, gallineta, llenguadina... Salpebra'l i cobre'l amb les herbes o aromes que et vinguin de gust: pell de llimona o taronja ratllada, gingebre, herbes fresques picades... Si coguessis el peix a la planxa, aquests guarniments es torrarien i es separarien del peix.
En canvi, ho pots embolicar amb film transparent i, si vols, deixa-ho macerar una estona a la nevera així ben embolicat. Quan ho vulguis coure, només cal que ho coguis sense desembolicar sobre un plat, a màxima potència, entre tres i cinc minuts, depenent del gruix del filet de peix.
Serveix-ho directament al plat, desembolicat, i ho amaniu amb salsa de soja, un raget d'oli, cebeta tendra, el que més et plagui.
Coure verdures al microones
El microones també és molt útil per treballar verdures. Fa un efecte sobre elles semblant a la cocció al vapor, sense haver de fer tot el tinglado de muntar la vaporera.
Normalment, per fer coses com els farcellets o canelons de col, escaldem o coem les fulles de col al vapor. En canvi, prova de posar-les al microones uns pocs minuts, cobertes amb un drap de cotó humit o tapades però amb un ditet d'aigua al cul, fins que vegis que estan. Queden toves i translúcides, totalment senceres, i no perdem els seus nutrients a l'aigua de l'olla.
Ceba per guarnició al microones
El microones també és el nostre amic quan volem acompanyar la carn a la planxa amb alguna guarnició que no vulgui més de tres minuts de dedicació. Tens una ceba tendra a la nevera? Tres minuts sencera tota ella al microones, en sortirà transparent i preciosa, però sencera. La talles longitudinalment en grills o tires, i la saltes a la mateixa paella de coure el bistec o les llonzes de porc, recollint-ne els sucs. Dona-li el toc que més t'agradi amb un raget de vi ranci, de vinagre o de salsa de soja.
I si en lloc de ceba tendra hi tens pastanaga, porro, endívies, calçots o espàrrecs, també ho pots fer. El microones no et donarà mai torrats i caramel·litzats, però farà que el procés que va de cru a "just abans de ser cruixent i daurat" sigui molt més curt.
Crema de rovell d'ou al microones
És la meva recepta preferida per farcir i cobrir mones de Pasqua, braços de gitano, pastissos de tota mena o per menjar a cullerades. Com procedir:
- Agafa i barreja en un bol, a parts iguals, ous, nata i sucre
- Fes-ho entrar al microones a màxima potència dos o tres minuts, fins que perdi el fred de nevera i vegis que del vol exterior comença a quallar
- Treieu-lo del forn i barreja-ho bé amb barnilles
- Torna-li a fer entrar i a donar candela en trams de segons, remenant i coent intermitentment, fins que la crema sigui tota ella quallada i cuita
