
EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO
4 trucs per fer un bon caldo amb les sobres del menjar
Les restes d'un rostit, els caps escurats de gambes o l'aigua de bullir mongetes són una bona base per fer un bon brou
14/09/2022 - 14.36 Actualitzat 19/09/2025 - 12.23
Quan arribem cansats a casa a la tarda o al vespre, potser sentim allò de "què hi ha per sopar?" Ara que ha arribat el fred, la solució són els brous o caldos. N'hem de tenir sempre al congelador, de tot tipus i condició, a dins d'envasos ben marcats amb retolador, a punt per ser invocats.
Els caldos es van fent el dia que tens sobres o material per fer-ne, no es va a comprar expressament! I es guarden sense saber quan es faran servir. Són la clau!
1. Quina és la base per fer un bon caldo?
Se'n pot fer amb ossos del rostit -recollits dels plats i abocats en una olla-, els del pollastre a l'ast (guardeu-me'n l'oli del fons i els sucs a banda, per favor), els ossos del conill, els ossos del costellam de porc; si són torradets, millor!
Poseu l'aigua justa per cobrir-los, en un cossi petit si cal, i feu-los bullir una horeta, o mitja, segons la quantitat i el temps que tingueu, a foc baix perquè no s'evapori gaire aigua. Ho guardeu un cop fred en tàpers al congelador.
2. Primes passos per fer un caldo de marisc
No llencis els cap de les gambes! Si en menges, guarda'n les closques i els caps en un bol, fins i tot els xarrupats. També els sucs de la safata de forn on vas coure les gambes. Omple una olla grossa de closques, afegeix-hi aigua i tindràs un fumet de gamba que durarà mesos al congelador.
Els brous fets amb closques de marisc, amb els sucs i les espines d'aquelles daurades, rapets o llobarros de piscifactoria o meros que feu al forn, cadascun dona peu a ser una escudelleta. Simplement, afegeix-hi una mica d'arròs, quatre fideus, les patates que han sobrat en aquell suc -ben aixafades-, un ou dur ratllat i una mica de fonoll fresc o julivert picat si en tens.
3. Converteix l'aigua de les mongetes en un brou
De l'aigua que sobra de coure mongetes jo en faig la meva sopa de sopar preferida, la més ràpida i més barata del món mundial: la sopa torrada. Agafa pa sec o congelat, talla'l a tiretes ben fines, a juliana, com fent-ne encenalls, i daura-ho lleugerament al forn, que semblin serradures de fusta.
Posa a bullir el brou de les mongetes i escalda-hi les serradures de pa a raó d'un grapat per persona. Per coronar-te hi ha la versió de luxe amb mandonguilles petites que pots fer a casa amb carn de botifarra o carn picada, una mica d'ou i pa remullat, all i julivert. Enfarina-les i fregeix-les abans d'abocar-les a la sopa torrada.
Si això no et convenç, bull quatre fideus en aquesta aigua lleugerament gelatinosa i gustosíssima de coure mongetes. I ja em donareu les gràcies.
4. Com fer una escudella en un quart d'hora?
En una olla, daura un parell de grans d'all laminats, unes rodanxes de porro, una juliana de ceba o de col, un tronc de bròquil o de col saltat a dauets, tallets de cansalada, unes puntes de pernil, uns trossets de xoriç, una cullerada de sobrassada..., el que sigui! Això, mullat amb un brou dels que heu guardat al congelador, amb llegums, arròs o fideus, o amb un ou escaldat o dur i tallat, és una escudella que es fa en un quart d'hora.
Avui és notícia
Avís per pluja al Camp de Tarragona i l'Ebre després de l'aiguat d'aquesta tarda a Badalona
Brussel·les flexibilitza la prohibició total de vendre cotxes de gasolina a partir del 2035
Els preus dels principals títols de transport públic el 2026, si es manté l'aportació estatal
La Xina rebaixa els aranzels al sector porcí català al 9,8%: "És una gran notícia"
Confirmen la mort de 10 senglars més per pesta porcina africana i ja en són 26, tots dins el radi