Sílvia Munt Premi Gaudí d'Honor 2026
Rosalía LUX Tour
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Mundial 2026 Trump
Veritats i mentides immigració
Origen pesta porcina
Ajuts cotxe elèctric
Fira de Guadalajara
Manga Barcelona
Copa del Rei
Atlètic Balears Espanyol
Sant Andreu

Una aqüicultura més sostenible: peixos, mol·luscos i algues a la mateixa bassa

L'IRTA assaja amb bons resultats el cultiu combinat de diverses espècies en una piscifactoria a la costa del Delta de l'Ebre en el marc del projecte internacional Blueboost

10/11/2025 - 17.13 Actualitzat 20/11/2025 - 11.58

En una mateixa piscifactoria a la Ràpita han conviscut durant l'últim any llisses, cloïsses, dues espècies d'ostres i macroalgues. Ha estat un assaig, amb bons resultats, que ha fet l'IRTA en unes basses experimentals en el marc del projecte internacional Blueboost per impulsar una aqüicultura més sostenible i competitiva

Fa un any es van alliberar alevins de les diferents espècies a tres basses de cent metres quadrats i d'un metre de profunditat, plenes d'aigua del mar. Peixos, mol·luscos i algues han assolit les talles comercials en aquest període. En el cas de les cloïsses van fer-ho en només set mesos, amb una supervivència elevada, del 75 %. 

"Han tingut un creixement molt bo i han pogut suportar l'estiu. És el dubte que teníem perquè de totes les espècies que hi havia a les basses, la cloïssa és la més sensible a les altes temperatures", explica Ignasi Gairín, investigador de l'IRTA. 

Aquest model d'aqüicultura, en un entorn controlat, permetria recuperar el cultiu de cloïsses, que és inviable a la zona des de fa més de deu anys per la proliferació del cranc blau, un voraç depredador que s'ha estès per tot el litoral deltaic.  

Els assajos s'han fet en tres basses del centre de l'IRTA de La Ràpita (3Catinfo)

Els investigadors només han hagut d'alimentar els peixos amb pinso, la resta d'espècies han aprofitat els nutrients i el fitoplàncton presents a l'aigua. 

"Es tracta de canviar els sistemes de monocultiu, en els quals només es cria una espècie, com l'orada o el llobarro, per uns altres de combinats amb espècies de diferents nivells tròfics. Tanquem el cicle dels nutrients i reduïm els residus generats. És més sostenible.", sosté l'investigador de l'IRTA i coordinador del projecte, Neil Duncan. 

"L'aqüicultura és un dels sistemes de producció de proteïna animal més sostenibles però treballem per millorar-la encara més"

Després d'aquest primer cicle de cultiu, l'IRTA farà un nou assaig, en el qual introduirà algunes modificacions, com canviar els paràmetres de l'aigua. També es planteja fer proves pilot en uns camps de conreu improductius. 

Una alternativa per alguns arrossars

Segons el director general de Política Marina i Pesca Sostenible, Antoni Espanya, "aquest model pot ser una alternativa interessant per reconvertir alguns arrossars del Delta de l'Ebre, sobretot per aquells que tenen problemes de baixa productivitat per la salinització del terreny i que estiguin situats a prop del mar". 

La llissa llobarrera o cabeçut és una de les cinc espècies que s'han cultivat a les basses experimentals (3Catinfo)

A més de l'IRTA i del departament d'Agricultura, en el projecte Blueboost participen centres de recerca, empreses i institucions de vuit països diferents que desenvolupen fins a sis sistemes pilot amb diferents models de cultiu, al mar o a terra. 

L'objectiu és oferir solucions científiques i tecnològiques que ajudin el sector aqüícola a millorar la productivitat, reduir l'impacte ambiental, augmentar la circularitat i reforçar la competitivitat.  

Segons Duncan, "volem demostrar que és possible produir aliments d'origen aqüícola d'una manera més intel·ligent, aprofitant millor els recursos i reduint els residus. La innovació científica és clau per assolir una economia blava més sostenible i resilient".