Xavier Pellicer, Cal Boter, Beryti i Plats, restaurants premiats per la BCN Gastronomic Society
La BCN Gastronomic Society, una entitat culinària sense ànim de lucre amb més de 14.000 associats, ha lliurat la segona edició dels seus premis als millors restaurants del 2025. Els restaurants guardonats són Xavier Pellicer, Cal Boter i Beryti, de Barcelona, i Plats, de Cornellà de Llobregat.
Tot i que funciona des de l'any 2011, la BCN Gastronomic Society fa només dos anys que lliura els seus guardons en una gala humil, però molt valuosa per donar a conèixer la feina dels restauradors barcelonins, sobretot els que encara no són gaire coneguts.
El seu àmbit de valoració són totes les comarques barcelonines, per bé que aquesta societat gastronòmica és especialment exhaustiva a l'hora de descobrir restaurants amagats als barris populars de la capital catalana o a l'àrea metropolitana, i locals de restauradors emergents. Aquest any n'han valorat més de 180.
Millor restaurant: Xavier Pellicer
Situat a l'Eixample barceloní, és un local que porta el nom d'un xef amb una llarga trajectòria reconeguda en el passat amb estrelles Michelin, i que actualment fa cuina ecològica, biodinàmica i saludable.
Destaca pel seu tractament acurat de verdures i hortalisses. "Componem els menús en termes de nutrició aiurvèdica, busquem que hi hagi els quatre elements de la natura: la fulla, la fruita, la flor i l'arrel. Amb aquests conceptes mirem de fer una cuina saludable", expliquen.
El nostre lema és 'el plaer de la ingestió i el benestar de la digestió'.
Pellicer s'ha mostrat orgullós de guanyar un premi concedit per un ampli col·lectiu d'amants de la cuina: "Els socis valoren els restaurants en un full de puntuació i la suma dona el que dona, o sigui que és del tot democràtic. No és el parer de només una o dues persones, sinó un circuit directe."
Millor restaurant de cuina catalana: Cal Boter
Aquest restaurant obert fa quatre dècades al barri de Gràcia el porten la Marta i el Pau Boter, els fills dels fundadors. La família té parades de carn i pollastre al mercat de Sant Andreu de Palomar, fan esmorzars de forquilla i menú al migdia per poc més de 16 euros.
"Intentem recuperar els plats que es feien als mercats de tota la vida. Si algú ens demana uns cervellets fregits, fem uns cervellets. O peus de porc fets d'alguna manera especial. Llengua amb tàperes, la fem de tant en tant...", explica el fill del fundador.
Millor restaurant essencial: Plats
El millor restaurant essencial de migdia ja va rebre aquest mateix guardó l'any passat, el Plats, de Cornellà de Llobregat, on el xef Xavier Llanos fa cuina creativa amb productes de mercat i del Parc Agrari del Baix Llobregat:
A la carta tenim foie amb carxofes i verduretes; peus de porc desossats en un sandvitx cruixent...
Millor cuina internacional: Beryti
Un libanès s'ha endut el guardó al millor restaurant internacional: Beryti, situat al barri de Gràcia. El porten la Cindy i la Pamela, dues amigues de Beirut que cuinen a Barcelona les receptes familiars i genuïnes de les seves mares i àvies:
Molts ingredients els portem des del Líban perquè són productes casolans que fan les dones del país de manera artesana.
El nou Premi Honorífic de la BCN Gastronomic Society a tota una vida dedicada a la gastronomia ha estat per al cuiner Francesc Fortí, del restaurant El Racó d'en Binu d'Argentona.
Té 77 anys i porta el local des de 1970, on fa una cuina mediterrània clàssica amb arrels franceses, que va merèixer dues estrelles Michelin el 1979. Finalment, el reconeixement a la millor escola d'hostaleria ha estat per a l'Institut de Gastronomia de Barcelona.
