Com fer pastissets de la Pantera Rosa casolans: l'invent d'un químic català
Pastissets amb cobertura de xocolata blanca barrejada amb unes gotes de colorant vermell (iStock)

Com fer pastissets de la Pantera Rosa casolans: l'invent d'un químic català

El popular dolç que porta el nom del personatge animat de les pel·lícules de l'inspector Clouseau el va inventar Josep Pujol Codina
3 min

La pantera rosa era el pastisset industrial maligne definitiu, insuperable, com el cèl·lula màxim de "Bola de Drac": el complet. És una marranada insana, sí, però ens encanta. Farem un pastisset inspirat en l'esperit de la Pantera Rosa fent servir ingredients que reconeixem, que sabem què són.

Per començar farem un pa de pessic tipus Victòria, molt britànic, i el farem seguint la fórmula francesa del pastís quatre quarts. Aquesta fórmula és tan senzilla de recordar com el seu nom! Té bàsicament quatre ingredients en la mateixa proporció proporció.

Ingredients:

  • Mantega o oli
  • Farina
  • Sucre
  • Ous

El més senzill per assegurar-nos que tots quatre ingredients tinguin el mateix pes, és començar pesant els ous que farem servir i comptar amb els mateixos grams dels altres tres ingredients.

1) El primer que farem és tallar la mantega a daus i posar-la en un bol per anar al microones. L'escalfarem una mica just fins que sigui tèbia, però sense que es desfaci del tot.

La treballarem amb un batedor de barnilles manual o elèctric, amb el sucre, fins que sigui esponjosa i blanca. D'això se'n diu blanquejar la mantega!

2) A poc a poc, d'un en un, hi anirem afegint els ous, treballant-ho amb les barnilles tota l'estona. Quan tot plegat sigui esponjós, hi afegirem la farina, tamisada amb mig sobret de llevat químic Royal. La incorporarem suaument amb una espàtula en forma de pluja suau, sense fer ús del batedor.

Ho posarem en un motlle rectangular i ho courem al forn uns vint minuts, fins que sigui ben cuit, a 180 graus. Un cop cuit, el traurem del forn, el deixarem refredar uns minuts a dins del motlle i el bolcarem de cap per avall sobre una reixeta perquè s'acabi de refredar.

3) Quan sigui ben fred, el tallarem amb un ganivet de serra en rectangles més petits, de la forma i la mida que vulguem que siguin les nostres panteres roses.

El farciment i la cobertura

La crema per farcir els pastissets serà una cosa tan senzilla com una crema feta de 50 grams de mantega estovada, igual com hem fet abans amb 100 grams de sucre glacé. Hi podeu afegir un parell de cullerades soperes de crema de formatge d'untar opcionals.

Ho podeu farcir fàcilment amb una màniga pastissera, o fent un filet traient una mica de molla amb un ganivet.

Un cop farcits, els poseu a sobre d'una reixa col·locada sobre una safata. En un bol que pugui anar al microones, desfarem xocolata blanca amb molt de compte i a poc a poc, que es crema de seguida!

La xocolata blanca s'ha de desfer a poc a poc, si no es pot cremar

La tenyirem amb unes gotes de colorant vermell fins que tingui un color rosa que ens satisfaci. Banyarem els pastissets amb aquesta meravella i els deixarem refredar.

La pantera rosa és molt nostra

El va inventar un català, el químic Josep Pujol Codina, el 1973, quan treballava al departament d'innovació de Bimbo, a Granollers. Ho va fer per encàrrec del seu cap, que acabava de comprar una llicència amb els drets d'ús del personatge de la Pantera Rosa.

Josep Pujol, que va morir el 2019, explicava que va inventar el pastisset de la Pantera Rosa gairebé per casualitat, tal com s'inventen les coses importants de la vida com els antibiòtics, el microones o el velcro. El seu cap els demanava idees noves. I se li va acudir barrejar la base d'un altre pastisset de Bimbo que triomfava en aquells temps, els bucaneros, amb xocolata blanca tenyida de color rosa. El pastisset va ser un èxit instantani i ho segueix sent avui en dia.

Avui és notícia

Més sobre Gastronomia

Mostra-ho tot