
La dita popular es compleix: al maig, cada dia un raig
Portem 11 dies de maig i, de moment, el mes és fidel a la dita "al maig, cada dia un raig". Tret de dos dies amb un temps més encalmat i xàfecs molt més dispersos (el dia 1 i el dia 11), estem dins una ratxa de pluja que va camí de compensar el balanç sec del mes d'abril, si més no a bona part del litoral i prelitoral.
Regada de matinada
La darrera tongada de pluja significativa ha estat entre dissabte al vespre i la matinada d'aquest diumenge. D'una banda, van entrar tempestes per Ponent i el nord-oest. Cal dir que van ser molt imponents, i que venien amb molta força de l'Aragó, però no van deixar grans quantitats de pluja a Catalunya. Els registres més importants durant aquella franja es van donar al Pallars Jussà, amb un màxim de 27 mm de la Torre de Cabdella. A la Noguera o el Segrià, per exemple, es van registrar quantitats d'entre 1 i 8 mm.
La tormenta que arribava des d'Aragó s'ha desfet a la capital de la Noguera! pic.twitter.com/AVGW0pQkNj
Carles Rabadà (@carlesrgm) May 10, 2025
D'altra banda, també es van registrar tempestes a l'extrem sud, amb valors modestos al Montsià (entre 3 i 6 mm), al Baix Ebre (entre 2 i 16 mm), i amb pluja més generosa en zones com Mont-roig del Camp o Riudecanyes, on van voltar els 25 mm.
Poblenou del Delta (ahir)? Marina Tolós ? Podeu enviar les vostres fotos i vídeos al portal d'@eltempsTV3 ? https://t.co/xDlfD1b3mN Moltes gràcies! #ElTemps3Cat pic.twitter.com/KIo91Tc0AP
El temps (@eltempsTV3) May 11, 2025
El gruix de pluja de la matinada ha caigut entre el litoral i prelitoral central i nord. En aquest cas, fins i tot s'han activat avisos per temps violent per l'elevada intensitat de pluja observada en comarques com ara la Selva. Hi ha un registre de fins a 71 mm a Cassà de la Selva. També ha descarregat amb força en punts del Maresme (65 mm a Santa Susanna) o al Vallès Oriental (68 mm a Mollet del Vallès).
Cerdanyola del Vallès, aquesta matinada ? Noemí Hernández ? Podeu enviar les vostres fotos i vídeos al portal d'@eltempsTV3 ? https://t.co/xDlfD1b3mN Moltes gràcies! #ElTemps3Cat pic.twitter.com/M2Z6f0F2k4
El temps (@eltempsTV3) May 11, 2025
Aquest és un mapa amb els registres més destacats, que compta només la pluja de diumenge i fins a les vuit del matí.

Pluja del maig
Amb aquesta darrera tongada, tanquem un període d'11 dies de maig amb més o menys pluja gairebé cada dia. Aquest mapa registra alguns dels registres més destacats per comarques, segons les dades de diverses xarxes meteorològiques de Catalunya.

Els episodis de pluja al litoral i prelitoral vindran molt bé per compensar el mes d'abril, que va ser sec o molt sec en aquesta zona del país. Ara mateix, en moltes comarques del litoral (entre el Baix Camp i l'Alt Empordà) i al prelitoral central ja estem en registres superiors a la mitjana dels últims 10 anys. A la resta estem per sota, però encara queda més de mig mes per incrementar els registres.
No cal dir que aquestes pluges també serviran per mantenir el bon estat de les reserves d'aigua (les conques internes estan al 75 % i els embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre volten el 86%), i també per reverdir paisatges.
Bona tarda! Una comparativa de Sau, ara a la capçalera, al meandre de Casserres... del febrer 7% ara al 76%... Cal recordar, feia anys que no es veia aixi, hem patit una sequera molt persistent#eltemps3cat @eloicordomi @alcantara_alb @TomasMolinaB @gemmapuigf @SoniaPapell pic.twitter.com/32ymM40t5N
Kim Arredondo (MeteoGrions) (@KimArredondo74) May 10, 2025
Fins quan?
A curt termini, no sembla que la tònica de xàfecs hagi de ser interrompuda per una ratxa seca llarga. No diem que es vegi molta pluja general a Catalunya, ni de bon tros, però sí una dinàmica de xàfecs irregulars, més o menys forts i amb més o menys pauses, que aniran fent durant els pròxims dies.
Tot plegat vindrà determinat per una configuració atmosfèrica que resumeix aquest mapa isobàric previst per a dimecres que ve. Observeu com hi ha un anticicló entre Escòcia i Islàndia, que actuarà de barrera i farà que es mantingui un temps més insegur per les nostres latituds, on també continuaran les entrades d'aire fred més o menys marcades.
