
Les glaceres de menor altitud dels Alps suïssos han perdut 2 metres aquest 2020
Persisteix la pèrdua de gel alpí any rere any
Les glaceres suïsses es veuen seriosament amenaçades pel canvi climàtic. Durant aquest 2020 el ritme de desgel ha estat inferior al registrat entre el 2017 i el 2019, segons dades de l'Acadèmia Suïssa de Ciències Naturals.
En el seu estudi anual sobre la massa de gel i neu a la serralada alpina, destaca que les glaceres de menys altitud han reduït el seu gruix uns dos metres de mitjana, mentre que els situats a més altura el descens ha estat de mig metre. El ritme de desglaç d'aquest any ha minvat gràcies a les abundant nevades de l'hivern i les temperatures d'un estiu amb valors dins del rang de la normalitat.
En els últims 12 mesos, les glaceres a Suïssa han perdut un 2% del seu volum total i des de 1960, la quantitat d'aigua que s'ha perdut equival a la del llac Constança, uns 48.000 hm³, el que equivaldria a omplir 19 vegades tots els pantans de tot Catalunya.
So how did #Turtmann #glacier look like before it broke apart yesterday? I had a look in my photo archive, showing the thinning of the #icefall between 2011 and 2019. https://t.co/YrYyHAxxqi pic.twitter.com/dXR6Xk6Y0I
Jana Eichel (@AlpineBiogeo) August 7, 2020
Durant el setembre passat, la glacera alpina més gran, la d'Alestch, situada al centre del país va registrar el seu mínim gruix en 100 anys de mesures.
Un estudi publicat el 2019 per l'Escola Politècnica de Zuric advertia que de no reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, les 4.000 glaceres alpines es reduiran més d'un 90% a finals de segle. Més de 500 glaceres han desaparegut del tot en els últims 100 anys a Suïssa.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaMeteorologia