Shepherd's pie sense carn
- Programa: La cuina de Rachel Khoo
- Cuina: Rachel Khoo
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
200 g de llenties (les millors són les de tipus Puy o beluga)
- 1 bosseta de te Lapsang Souchong
- 1 ceba
- 1 pastanaga
- 8 xampinyons
- 10 cirerols
- 1 cullerada de pebre vermell dolç fumat
- 2 cullerades de pasta de tomàquet
- 2 culleradetes d'extracte de llevat
- 1 cullerades d'oli de colza
-
sal i pebre
POLENTA CREMOSA
- 200 g de polenta
- 600 ml de brou vegetal
- 1 cullerada de farigola tendra triturada
- 1 cullerada de julivert tendre triturat
- 1 cullerada d'oli d'oliva verge extra
- sal
PREPARACIÓ
- Cobrim les llenties amb aigua abundant (aprox. 1 litre) i les posem a bullir amb el te. Les deixem coure a foc lent entre 20 i 25 minuts, o fins que quedin al dente.
- Les escorrem, però reservem 200 ml de l'aigua en què s'han cuit.
- Mentrestant, pelem i triturem la ceba i els tomàquets i trossegem els xampinyons. Pelem la pastanaga i la tallem a daus petits.
- Posem l'oli en una paella grossa i hi afegim la pastanaga, el tomàquet, la ceba i el pebre vermell. Ho fregim a foc suau fins que la ceba quedi translúcida (trigarà uns 10 minuts).
- Hi incorporem les llenties cuites amb els 200 ml de líquid de cocció, els xampinyons, la pasta de tomàquet i l'extracte de llevat.
- Remenem fins que l'extracte de llevat i la pasta de tomàquet s'hagin dissolt. Ho tastem i ho salpebrem. Ho traiem del foc i ho tapem mentre fem la polenta.
- Per fer la polenta, posem a bullir el brou de verdura amb les herbes.
- Mesurem la polenta i l'oli.
- Quan el brou bulli, l'hi afegim a poc a poc. Remenem fins que s'espesseixi i faci bombolles. És qüestió d'un parell de minuts. Ho traiem del foc i ho tastem per rectificar-ho de sal i pebre. Posem el farciment en una safata fonda de 26 x 20 cm i al damunt hi posem la polenta.
- Opcionalment hi podem traçar unes ratlles al damunt amb una forquilla, perquè quedi encara més cruixent.
- Posem la safata sota el gratinador calent durant 5 minuts, o fins que quedi cruixent per sobre.
Consells amb la polenta
Remeneu-la constantment amb una cullera de fusta perquè no s'hi facin grumolls.
Si trobeu que s'espesseix massa de pressa, traieu-la del foc i remeneu-la ben fort.
Per avançar feina
El farciment es pot fer dos dies abans o es pot congelar en un recipient hermètic. La polenta val més fer-la just abans de servir el plat, perquè, si reposa gaire estona, s'endurirà i deixarà de ser cremosa.
Si no teniu gaire temps, podeu fer servir llenties ja cuites (tot i que jo sempre les trobo una mica massa toves).