Un grapat de formatges
Quins formatges escollir, quan menjar-ne i per què moderar-ne el consum
Quins són més sans i quins menys?

És sa el formatge? La nutricionista Júlia Farré ho desvela al "Tot es mou"

Quins formatges escollir, quan menjar-ne i per què moderar-ne el consum

Una mica de formatge sempre ve de gust, però fins a quin punt ens convé? Ens estem passant amb el parmesà? O potser, tot el contrari, en podríem menjar més sovint?

La nutricionista Júlia Farré ens ajuda a treure l'entrellat de tot plegat en una visita al "Tot es mou". Ella ho té clar: és molt nutritiu, sí, però no tot val i no qualsevol quantitat és bona.

"Un tros de parmesà pot tenir més calci que un got de llet, però també pot superar un 20% la sal recomanada per dia." 

 

Què passa al teu cos quan menges formatge?

Comencem per la base: el formatge és un producte fermentat a partir de la llet —de vaca, cabra o ovella—. La fermentació fa que els bacteris transformin la lactosa, el sucre de la llet, en una versió més digerible. Per aquest motiu, moltes persones intolerants a la lactosa poden menjar-ne sense problema

I aquí ve la part bona: gràcies a la fermentació, el formatge pot beneficiar la nostra microbiota intestinal, ajudant a millorar la diversitat dels bacteris bons que tenim als budells. I això no és poca cosa.

 

Nutricionalment: una bomba (en tots els sentits)

Quan parlem de nutrients, els formatges tenen molta potència, sobretot els formatges curats. Rics en proteïnes, calci, fòsfor i vitamina B12, són un d'aquells aliments que, amb poca quantitat, t'omplen de nutrients. 

Però atenció, perquè la nutricionista adverteix que també són molt greixosos i salats. És a dir, són molt nutritius, però també molt calòrics i, a vegades, una bomba de sal. Per tant, si tens problemes de tensió o has de vigilar el consum de sal, el parmesà no és el teu millor aliat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

 

Quin formatge sí i quin millor en dosis petites?

Si busques formatge per a l'ús diari, Farré recomana els formatges frescos: mozzarella, burrata, formatge fresc de Burgos… i també el mató. Són menys greixosos i més lleugers, amb una bona dosi de proteïnes i calci. 

En canvi, els formatges curats són per reservar-los per a un sopar especial, una taula de formatges amb amics o aquell caprici que satisfàs de tant en tant. Són molt complets, però no cal fer-ne la base de la teva alimentació diària.

 

Quin és el millor moment del dia per menjar formatge?

No només importa quin formatge tries, sinó quan i com en menges. Aquí també tens les recomanacions de Farré per encertar-la. 

Si acabes un dinar contundent amb un bon tros de formatge, alerta: el seu alt contingut en greix pot fer que la digestió s'eternitzi. Com diu la nutricionista amb un toc d'humor: 

"Si ja tens digestions pesades i, a sobre, prens formatge al final, acabaràs prenent un antiàcid." 

És millor incloure'l com a part de l'aperitiu, especialment si és un formatge més suau o fresc, que no carregui tant l'estómac. Així gaudeixes del formatge sense que et faci mal al cos. 

 

ARXIVAT A:
Univers 3Cat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut