25 anys de l'atemptat d'ETA contra la caserna de la Guàrdia Civil de Vic
Al migdia s'ha fet un acte de record i homenatge amb representants del govern català, l'espanyol, l'Ajuntament de Vic i les associacions de víctimes del terrorisme
Aquest diumenge, 29 de maig del 2016, es compleixen 25 anys d'un dels atemptats més sanguinaris de la banda terrorista ETA: el de la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. Al migdia s'ha fet un acte de record i homenatge amb representants del govern català, l'espanyol, l'ajuntament de Vic i les associacions de víctimes del terrorisme.
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha destacat la unitat política, sense fissures, contra el terrorisme:
"Reparem permeteu-me que ho digui així una situació que havia perjudicat en el passat precisament aquells que menys ho mereixien, que són les víctimes del terrorisme. Avui podem mostrar, afortunadament, la sempre, sempre d'agrair i recomanable unitat política, sense fissures, davant del terror."
I el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que cap treva ni cap desarmament no farà oblidar les víctimes del terrorisme:
"El crim de Vic, els noms i les edats de cadascuna de les víctimes, les seves biografies, les seves esperances no ens les esborrarà mai cap treva, cap desarmament, cap dissolució. S'ha combatut ETA i s'ha pagat un preu molt alt en vides humanes. Es combat, també amb eficàcia, altres amenaces terroristes que també aconseguirem vèncer."
Puigdemont també ha dit que tots els cossos de seguretat treballen i treballaran conjuntament contra les amenaces terroristes.
Al final de l'acte s'ha fet una ofrena floral a la plaça commemorativa en record de les víctimes que hi ha a l'espai que ocupava la caserna. En aquell espai hi ha hagut durant 25 anys un descampat que es feia servir d'aparcament i ara es construirà una biblioteca.
El segon atemptat més mortífer després del d'Hipercor
L'atemptat de Vic va ser el més mortífer de l'organització terrorista a Catalunya, després del d'Hipercor. Hi van morir nou persones, entre elles quatre nenes de vuit a catorze anys i un jove de disset.
Un policia municipal que va morir atropellat per una de les ambulàncies que traslladava ferits va ser la desena víctima.
Els autors de l'atemptat, el comando Barcelona, van deixar caure un cotxe, carregat amb de 200 quilos d'amonal, per la rampa d'entrada a la caserna i el van fer explotar quan va arribar al pati interior, on hi havia nens jugant.
Gràcies a la col·laboració ciutadana, la Guàrdia Civil va localitzar els autors de l'atemptat l'endemà en una casa de Lliçà d'Amunt. Hi va haver un tiroteig en què van morir dos dels autors materials de l'atemptat, el cap del comando, l'exmembre de Terra Lliure Joan Carles Monteagudo i Juan Félix Erezuma.
El tercer membre de l'escamot, Juan José Zubieta, va ser condemnat a 1.300 anys de presó.