
Acord de compra de Talgo: un consorci basc adquireix el 30% de la companyia ferroviària
Liderat per la siderúrgica Sidenor, el grup empresarial compta amb el suport dels governs espanyol i basc
Un consorci publicoprivat basc, liderat per la siderúrgica Sidenor, ha adquirit gairebé el 30% de Talgo, l'empresa espanyola líder en trens d'alta velocitat.
La Moncloa considera Talgo una companyia estratègica i havia vetat algunes ofertes provinents de l'estranger. Aquesta operació, però, té el suport tant del govern espanyol com del basc.
"És una notícia magnífica", ha valorat aquest divendres el lehendakari Imanol Pradales a través de les xarxes socials.
En concret, els nous màxims accionistes han comprat el 29,8% de l'empresa, per la qual cosa el control de la històrica companyia ferroviària canvia de mans.
Fundada el 1942, Talgo passa ara del fons d'inversió nord-americà Trilantic --que està interessat a vendre i sortir de la companyia-- a un grup liderat per Sidenor en què també hi ha el govern basc i les fundacions BBK i Vital.
La siderúrgica basca vol potenciar la fàbrica que Talgo té a Àlaba, on treballen 700 dels 1.600 empleats de la companyia.
A més, Sidenor també ha destacat que l'adquisició permet mantenir "en mans locals" la propietat d'una companyia "estratègica" i que disposa de "tecnologia puntera".

En aquest sentit, el conseller basc d'Indústria, Mikel Jáuregui, ha celebrat "la sortida d'un fons estranger i l'arribada de capital local per a assegurar l'arrelament i el desenvolupament de la nostra empresa Talgo".
Poques hores abans que es concretés l'operació havia dimitit el vicepresident de la ferroviària, José Maria Oriol Fabra, que ha al·legat motius personals.
La renúncia d'Oriol segueix els passos de tres membres del consell d'administració, que van plegar dimarts perquè formaven part de la societat que ven els títols.
Un acord més polític que econòmic
L'oferta de compra per part de Sidenor no era la millor econòmicament per als accionistes de Talgo, però sí la que ha aconseguit més suports polítics.
El preu final del consorci basc és de 4,15 euros per acció i un bonus condicionat als resultats a llarg termini.
Un preu que s'acosta al que va oferir un consorci hongarès --5 euros per acció-- i per al 100% de la companyia, és a dir, per a tots els accionistes.
El govern espanyol va vetar l'oferta al·legant motius de "seguretat nacional". De fons, hi havia la sospita de connexions financeres russes i proximitat amb el govern de Viktor Orbán.
Les últimes setmanes, dues empreses estrangeres més s'hi han interessat: un fons estatal polonès i l'índia Jupiter Wagon.
Tot i això, els interessos dels governs espanyol i basc anaven per una altra banda i des de la tardor tenien com a primera opció la basca Sidenor.