Cada dia es denuncien una desena de desaparicions a Catalunya
L'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes, creada el 2014, orienta les famílies de persones desaparegudes a prendre decisions
Els Mossos d'Esquadra registren cada dia entre vuit i deu denúncies per desaparicions a Catalunya, unes 3.600 anuals. Un 98,79% de les persones desaparegudes s'acaben trobant, vives o mortes.
L'1 d'abril del 2014 es va crear l'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes, formada per una agent i un cap, per ser un punt d'informació i suport a les persones que han patit una desaparició. Des de la seva creació fins a l'1 de gener del 2016 ha rebut 7.170 denúncies. Ho ha explicat a l'agència Europa Press el cap de l'Oficina, Daniel Cejas.
Cejas ha posat molt èmfasi a desmentir que calgui esperar 24 o 48 hores des de la desaparició abans de posar la denúncia:
"És un mite que fa molt mal a la societat. Les primeres 24 hores són vitals per als investigadors".
No hi ha un perfil determinat de persona desapareguda, però, segons destaca Cejas, desapareixen més les noies d'entre 14 i 17 anys que els nois d'aquesta mateixa edat i, normalment, "són discussions de casa i tornen al cap de dos dies".
Cejas i la seva companya de l'Oficina orienten les famílies de persones desaparegudes a prendre decisions com divulgar la foto del desaparegut, acudir als mitjans de comunicació, penjar cartells al carrer o parlar amb institucions.
La coordinació, fonamental
L'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes treballa en coordinació amb la Unitat Central de Persones Desaparegudes (UCPD) dels Mossos que té sis efectius i s'encarrega de la investigació i el seguiment de cada desaparició.
Les dues unitats comparteixen una mateixa aplicació informàtica, que permet centralitzar la informació i compartir-la amb l'aplicació del Ministeri d'Interior i amb el sistema d'informació Schengen, a escala internacional.