Borràs, el dia que va anar a declarar al TSJC, el febrer de l'any passat
Borràs, el dia que va anar a declarar al TSJC, el febrer de l'any passat (Europa Press/Kike Rincón)

Condemna ferma a Laura Borràs: quins escenaris obre la decisió del Suprem

El ritme el marcarà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que la va condemnar en primera instància i que ara haurà de dir com s'executa la sentència

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

Ha trigat gairebé dos anys. Finalment, el Suprem ha confirmat la condemna a Laura Borràs pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació.

El tribunal avala el que ja va dir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va considerar provat que Borràs va adjudicar de forma irregular contractes a un conegut seu per uns 300.000 euros quan estava al capdavant de la ILC.

A la seva sentència, el Suprem no creu que aquesta condemna sigui desproporcionada. Al contrari, diu que els fets provats s'emmarquen "en la corrupció d'un funcionari públic que se situa al marge de la llei i que la desobeeix".

Però aquest criteri no coincideix amb el del tribunal de la sentència, el TSJC, que és qui haurà d'executar la condemna, perquè el Suprem no l'ha canviada.

De fet, en la seva sentència del 29 de març del 2023, el TSJC ja proposa al govern espanyol un indult parcial de la pena de presó per tot el temps que passi dels dos anys. És a dir, perquè Borràs no hagi d'entrar a la presó.

En aquell moment, el TSJC fa aquest pas perquè considera que, en estricta aplicació de les forquilles del codi penal, la pena resultant és "desproporcionada i excessiva".


Primer escenari: l'indult parcial

El TSJC ja ha dit que està d'acord amb un indult parcial, que faria que Borràs no entrés a la presó. Però ara que la sentència ja és ferma, hauria de formalitzar-ne la petició al govern espanyol, que és qui té l'última paraula en matèria d'indults.

Si el TSJC fa aquest pas, el més probable és que no demani l'ingrés a la presó fins que l'executiu espanyol hagi acabat tota la tramitació de l'indult.

En aquesta tramitació, el govern espanyol hauria de demanar opinió al TSJC. I per la seva banda, el tribunal també buscaria l'opinió de totes les parts. Però hi insistim: la decisió final dependria exclusivament del govern espanyol.

I tot el procés pot ser llarg.

Laura Borràs durant el judici al TSJC (Europa Press/David Zorrakino )


Segon escenari: l'ingrés a presó

El TSJC també podria ordenar l'ingrés a presó de Laura Borràs. Però en cap cas no ho faria abans d'escoltar i de valorar l'opinió de les parts. Per tant, no s'espera cap decisió imminent.

En aquest cas, a més, Borràs també podria presentar recurs d'empara al Constitucional. De fet, els seus advocats ja l'estudien. I podrien reclamar mesures cautelars que, si s'acceptessin, també aturarien l'ingrés a la presó de Borràs fins que el tribunal resolgués.

Hi tornem a insistir: res imminent.

El Suprem deixa Borràs fora de l'amnistia

El Suprem també ha decidit que el cas de Borràs no és amnistiable. El tribunal deixa molt clar que, a parer seu, és una condemna per "corrupció" que no té res a veure amb el procés independentista. Per tant, no entraria dins els paràmetres que marca la llei d'amnistia.

Borràs la va demanar amb dos arguments: pel seu perfil independentista i perquè va estar al capdavant de la ILC en el marc d'un govern amb vocació independentista.

En aquest cas, Borràs també podria presentar recurs d'empara al Constitucional al·legant vulneració de drets fonamentals per la no aplicació de l'amnistia.

I esgotada aquesta via, si no li donessin la raó, fins i tot podria arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg.

Per tant, hi tornem a insistir una darrera vegada: res imminent.

Declaració de Borràs a l'exterior del Parlament després que el TSJC la condemnés a quatre anys i mig de presó
Declaració de Borràs a l'exterior del Parlament després que el TSJC la condemnés a quatre anys i mig de presó (Europa Press/Lorena Sopêna)

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialJuntsLaura BorràsTribunal Suprem TSJCIndultsAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut