
Consells per banyar-se sense perill en rius, gorgs, llacs i pantans
Els experts proposen mesures per evitar riscos innecessaris i evitar ofegaments
A les zones naturals de bany interior, llacs, rius i pantans, no hi acostuma a haver socorristes. En la majoria, tampoc no hi ha panells informatius que donin consells de seguretat als banyistes que en fan ús ni material flotant que ajudaria en cas d'accident.
Tot i això, són espais on el bany està permès --excepte en aquells en què hi ha una prohibició explícita--, fins i tot, se'n fa difusió, siguin els mateixos ajuntaments o ciutadans a través de les xarxes socials.
Els especialistes reclamen que hi hagi vigilància, igual que passa a la platja i a les piscines. O, si més no, informació.
"Fa 16 anys que veig morts per ofegament i accidents en entorn aquàtic que es podrien evitar", alerta l'expert en seguretat aquàtica Ramsés Martí.
Quins són els problemes? "Fallen moltes coses, els espais aquàtics naturals d'interior estan poc senyalitzats, es recomana molt, però la gent és una mica aliena al risc que afronta. Per tant, hem de recordar a la gent quines mesures de seguretat personal han d'aconseguir", explica Martí.
Només a les comarques de Lleida, l'any 2024, hi va haver 5 ofegaments en aigües interiors. Aquest 2025 també ha mort una persona ofegada en un pantà.
Per poder-se banyar amb seguretat, aquestes són les recomanacions per evitar accidents:
Vigila el lloc que tries per banyar-te
- En rius, estanys i pantans, tria zones aquàtiques habilitades per al bany. Això vol dir que el bany està permès i que les autoritats locals s'han assegurat que -d'entrada- no hi ha perill.
- Si és possible, s'han de buscar zones vigilades. S'ha de fer cas dels socorristes i de les autoritats locals.
- Fixar-se si hi ha cap cartell que adverteixi d'algun perill. Si hi és, cal fer cas de les indicacions.
- No et banyis en zones limitades per a l'esport aquàtic: barques, patins d'aigua, motos o esquí aquàtic.
- Consulta la previsió meteorològica cada dia. Hi ha situacions, per exemple pluges, que fan que la zona sigui més o menys segura i, per tant, més o menys apta per al bany. Per això, una zona segura un dia pot no ser-ho l'endemà.

Mesures de protecció personal
- Es recomana no anar mai sol a cap riu, llac o embassament. I si s'hi va, cal avisar familiars o amics d'on aniràs i l'hora.
- Evita banyar-te si et trobes malament o cansat.
- Evita consumir begudes alcohòliques abans de ficar-te a l'aigua o mentre hi ets.
- No et llancis mai de cap a l'aigua si no coneixes la fondària amb seguretat, et podries donar un cop amb roques o branques submergides.
- Abans d'entrar a l'aigua s'ha d'anar ben calçat amb sandàlies de plàstic, per evitar relliscar i caure, evitar ferides com talls o que es torci el peu.
- Protegeix-te del sol, sobretot el cap, i beu aigua per estar ben hidratat.
- És bo comprovar si a la zona hi ha cobertura de telèfon per si hi ha alguna emergència i si cal avisar el 112. Tingues sempre el mòbil a mà per poder demanar ajuda.
Un cop dins de l'aigua
- Les persones han de conèixer les seves aptituds per nedar i decidir si poden accedir a l'aigua o no, independentment de si a la zona escollida està permès el bany o hi ha altres banyistes. No sobrevaloris les teves habilitats i sigues conscient dels perills.
- No entris a l'aigua bruscament. Fes-ho gradualment, sobretot si l'aigua està freda i has estat molta estona a sol o has fet un esforç físic intens. Remulla't primer les extremitats i entra a l'aigua a poc a poc.
- No t'allunyis de la vora del riu, pantà o estany.
- Si et trobes malament o notes símptomes estranys quan ets dins de l'aigua, surt ràpidament.
- Ves amb compte amb els corrents d'aigua, poden tenir molta força. No et deixis emportar mai pel corrent en un flotador, matalàs inflable o similar.
- El riu porta cabal, més o menys fort. A les vores, l'aigua està més tranquil·la que al mig. És per això es recomana buscar zones per al bany amb poc cabal, sobretot si els que es banyen són infants o persones grans.
- Evitar que l'aigua superi la cintura. En aquest punt es pot perdre el contacte amb el terra i que el corrent se t'endugui.
- Si el corrent t'arrossega, no nedis en contra, fes-ho paral·lelament a la riba fins a sortir del corrent i després neda fins a la vora.
- Sempre s'han d'evitar zones on l'aigua és blanca, que indica que hi ha més cabal, i també evitar zones on l'aigua és marró, perquè arrossega sediments com pedres i branques, que podrien provocar ferides.

-
Cal estar alerta amb els remolins. Són freqüents en rius i pantans. Sobretot, apareixen en zones amb molt de cabal. Per evitar-los, cal no entrar a l'aigua si el riu baixa fort.
- Tot i saber nedar, es recomana dur un objecte flotant per donar seguretat. Per exemple, una boia a la cintura.
- Vigila els infants. Els infants no poden anar a cap espai aquàtic sols, sempre han d'estar acompanyats d'un adult més gran de 18 anys que no els perdi de vista i sigui capaç d'ajudar-los si tenen un problema. Si no saben nedar, han de dur un dispositiu adaptat a la seva edat que els ajudi a mantenir el cap fora de l'aigua.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientSeguretat