Posta de sol al nord de la Franja, destruïda, vista des d'Israel (Reuters/Amir Cohen)

Dos mesos de bloqueig a Gaza: "La gent es mata per l'aigua"

L'ONU, el Comitè Internacional de la Creu Roja i Amnistia Internacional denuncien "un infern de mort i destrucció" que està "a punt del col·lapse total"

Actualitzat

"La gent es mata per l'aigua. Ho acabo de veure quan he mirat per la finestra: gent llançant-se pedres i disparant-se mentre un camió cisterna marxava perquè ja no tenia aigua."

Qui explica això és Olga Cherevko, portaveu de l'Oficina per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA) de les Nacions Unides a Gaza, durant una roda de premsa per videoconferència des de la Franja. 

Els enfrontaments causats per l'escassedat de subministraments augmenten a Gaza, quan fa dos mesos del bloqueig total d'Israel a l'entrada d'ajuda. 

El 19 de gener, Hamas i Israel van signar un alto el foc, però el 18 de març Israel va trencar-lo unilateralment

Uns infants omplen galledes amb aigua a la ciutat de Gaza, el 6 d'abril (Reuters/Mahmoud Issa)

Mentre va estar vigent, va augmentar l'entrada d'ajuda humanitària pels passos fronterers de la Franja. Van arribar a Gaza aliments, aigua, medicaments i combustible, però totes aquelles reserves ja s'han esgotat del tot, o gairebé, alerta Cherevko.

El 2 de març, Israel ja havia tancat completament les fronteres de la Franja per impedir l'entrada de qualsevol mena d'ajuda

"No hi haurà menjar gratis", va proclamar Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel, en fer l'anunci. 

"Les reserves d'aliments s'han esgotat, majoritàriament, i l'accés a l'aigua ha esdevingut impossible."

Per il·lustrar l'abast d'aquesta crisi humanitària, mai fins ara viscuda a Gaza, Cherevko afegeix: "Veig nens i gent gran remenant entre les piles d'escombraries, no només buscant coses per cremar, sinó també coses per menjar.

De fet, la setmana passada, el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU ja va alertar que s'havia quedat sense aliments a Gaza.


"Una abominació que hem d'aturar"

Encara des de l'ONU, Mike Ryan, director executiu del programa d'emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha denunciat que el que passa a Gaza és una "abominació".

"Això no hauria d'estar passant. No pot continuar. Ho hem d'aturar. És una abominació. És una abominació", ha reiterat durant una compareixença a la seu de l'OMS, a Ginebra.

Una dona abraça el cadàver d'un infant mort en un bombardeig israelià a Beit Lahia, al nord de la Franja, el 28 d'abril (Reuters/Mahmoud Issa)

Ryan ha explicat que ha vist "més de 1.000 nens sense extremitats, milers de nens amb lesions a la medul·la espinal o lesions greus de les quals mai es recuperaran" i "milers i milers de nens amb greu angoixa psicològica de la qual potser no es recuperaran mai".

"El nivell de nutrició actual està causant un enfonsament de la immunitat, també", ha afegit, abans d'alertar: "Començarem a veure un augment de les malalties bacterianes invasives i de malalties molt agudes com la meningitis i la pneumònia."

"Hem de fer-nos aquesta pregunta: quanta sang és suficient per satisfer els objectius polítics que pugui tenir qualsevol règim?" 

Ryan, que s'ha mostrat "enfadat amb el món", ha denunciat: "Si no fem res al respecte, som còmplices del que està passant davant dels nostres ulls."

"A punt del col·lapse total"

"La resposta humanitària a Gaza està a punt d'arribar al col·lapse total." Així comença el comunicat del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) publicat aquest divendres, coincidint amb els dos mesos de bloqueig israelià a l'entrada d'ajuda a la Franja.

"Sis setmanes d'intenses hostilitats, combinades amb un bloqueig complet de l'ajuda durant dos mesos, han deixat els civils sense els elements essencials que necessiten per sobreviure", afegeix.

Un home examina la destrucció després del bombardeig israelià d'un camp de desplaçats a Khan Yunis, al sud de la Franja, el 30 d'abril (Reuters/Hatem Khaled)

"Sense una represa immediata dels lliuraments d'ajuda, el CICR no tindrà accés als aliments, medicaments i subministraments vitals necessaris per mantenir molts dels seus programes a Gaza", alerta aquesta organització humanitària nascuda de les Convencions de Ginebra.

Recorda, a més, que "sota la llei humanitària internacional, Israel té l'obligació d'utilitzar tots els mitjans disponibles per assegurar que se satisfan les necessitats bàsiques de la població civil sota el seu control". I també que "el personal mèdic i les instal·lacions mèdiques han de ser respectats i protegits".

Adults i nens examinen la destrucció en un habitatge causada per un atac israelià (Reuters/Mahmoud Issa)

Els programes del CICR a Gaza inclouen un hospital de campanya i la distribució d'àpats que sovint són l'única ingesta del dia per a molts gazians.

 "Sense una acció immediata, Gaza se sumirà encara més en un caos que els esforços humanitaris no podran mitigar."

"S'ha de permetre l'entrada d'ajuda a Gaza. Els ostatges han de ser alliberats. Els civils han de ser protegits", defensa el CICR.


"Un infern de mort i destrucció"

Amnistia Internacional (AI), ONG dedicada a la defensa dels drets humans, també s'ha referit a la situació a Gaza després d'aquests dos mesos de bloqueig.

En un informe elaborat sobre el terreny amb entrevistes a 35 gazians, desplaçats interns, descriu un "panorama desolador d'una població al caire de la supervivència".

Repartiment d'àpats a Beit Lahia, al nord de la Franja, enmig de la devastació (Reuters/Mahmoud Issa)

"Israel ha convertit Gaza, implacablement i despiadada, en un infern de mort i destrucció", ha declarat Erika Guevara Rosas, directora d'Investigació i Polítiques d'AI.

"Les conseqüències són danys irreversibles per a la població palestina."

Afegeix que "els aliments bàsics s'han tornat prohibitivament cars, i això empeny innombrables famílies a la fam".

Integrants de la Defensa Civil retiren runa d'un edifici després d'un atac israelià (Reuters/Hatem Khaled)

Com a conseqüència, "la majoria dels gazians ara només poden recórrer a menjadors comunitaris atapeïts on les persones desplaçades han de suportar llargues esperes per obtenir, sovint, un àpat al dia", explica l'informe.

Amnistia detalla l'abast de la destrucció i la situació de crisi humanitària: no hi ha gas per cuinar, tampoc llenya, gairebé, cosa que fa que la gent cremi materials tòxics i emmalalteixi. I la falta d'aigua potable porta algunes persones a beure aigua del mar.


Almenys 29 morts aquest divendres

La situació a Gaza no fa aturar l'ofensiva de l'exèrcit d'Israel, que només aquest divendres ha causat la mort d'una trentena de persones arreu de la Franja, segons ha informat la Defensa Civil de Gaza.

Vuit han mort a l'oest de la ciutat de Gaza, al nord, sis més Beit Lahia, també al nord, nou més en el camp de refugiats d'Al-Bureji, en el centre, i sis a prop de Khan Yunis, al sud.

Són víctimes mortals que caldrà afegir a les almenys 2.326 persones que han perdut la vida des del 18 de març, quan Israel va trencar l'alto el foc de manera unilateral.

L'última actualització del Ministeri de Sanitat de Gaza, d'altra banda, parla de 52.418 morts des del 7 d'octubre de 2023, data de l'inici de l'ofensiva israeliana arran de la incursió de Hamas en territori d'Israel en què van morir unes 1.200 persones, la majoria civils, i 251 van ser capturades i conduïdes a la Franja. D'aquestes, 58 encara són a Gaza, 34 de les quals mortes.

ARXIVAT A:
GazaOMSGuerra a GazaPròxim Orient PalestinaONUDrets humansAmnistia InternacionalIsrael
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut