L'empresari xinès Justin Sun ha complert la promesa de menjar-se la fruita (AFPTV)

El comprador de l'obra de 6 milions d'euros es menja el plàtan: "És molt millor que els altres"

L'empresari xinès Justin Sun va comprar l'obra "Comedian", que ha descrit com a "icònica" i "provocadora"

RedaccióActualitzat

"És molt millor que els altres plàtans". És la conclusió de l'empresari xinès Justin Sun després de menjar-se l'obra del plàtan enganxada a la paret amb cinta americana, que va comprar fa deu dies per 5,8 milions d'euros.

Sun ja va avançar que se la cruspiria "com a part d'aquesta experiència artística única" i per "honrar el seu lloc en la història de l'art i la cultura popular".

Aquest divendres, el fundador de la plataforma de criptomonedes Tron ha complert la seva promesa durant una roda de premsa en un luxós hotel de Hong Kong, a la seva Xina natal. Aquest és el moment:


L'empresari de 34 anys ha aprofitat l'esdeveniment i l'expectació de la premsa per reflexionar sobre l'obra, titulada "Comedian", i comparar-la amb l'art digital, com els NFT, i les criptomonedes.

"Menjar-me'l en una conferència de premsa també pot convertir-se en una part de la història de l'obra d'art."

L'obra va ser creada fa cinc anys per l'italià Maurizio Cattelan (Europa Press)

Sun ha qualificat l'obra d'"icònica" i "provocadora", i ha valorat que "la majoria d'aquests objectes i idees existeixen com a propietat intel·lectual i a internet, en oposició a alguna cosa física".

A cada assistent de l'esdeveniment d'aquest divendres se li ha entregat un plàtan i un rotllo de cinta adhesiva com a record. "Tothom té un plàtan per menjar", ha apuntat el comprador.

No és el primer exemplar venut

L'obra "Comedian" va ser creada el 2019 per l'artista italià Maurizio Cattelan amb la voluntat de generar una reflexió sobre la noció d'art i el seu valor.

Llavors ja va aixecar polèmica a la fira Art Basel Miami Beach, on se'n van vendre tres exemplars, dos per 120.000 euros i un per 150.000. Durant l'exhibició, un visitant se'l va menjar com a part d'una performance, i ràpidament es va substituir amb una nova peça de fruita.

L'any passat, un estudiant també es va cruspir l'exemplar exposat al Museu d'Art Leeum de Seül. "Tenia gana", va dir.

Un home es fotografia amb la controvertida obra presentada a l'Art Basel de Miami el 2019
Un home es fotografia amb la controvertida obra presentada a l'Art Basel de Miami el 2019 (Reuters)

Així, l'empresari Justin Sun és el tercer a menjar-se l'obra, tot i que cap dels anteriors havia pagat per fer-ho --i encara menys 6,2 milions de dòlars. Amb la compra, però, va adquirir el dret d'exhibir-la.

Sun també va rebre, juntament amb la peça de fruita i la cinta adhesiva, un certificat d'autenticitat de la banana, que s'ha de canviar més o menys cada set dies, a mesura que es fa malbé, segons les recomanacions de l'autor i de la casa de subhastes Sotheby's.

"Això no és només una obra d'art", va dir Sun en un comunicat de premsa després de comprar-la. "Representa un fenomen cultural que connecta els mons de l'art, els mems i la comunitat moneda digital", va afegir.

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut