El Constitucional avalarà la llei d'amnistia al juny: rebutjarà el recurs del PP per 6 vots a 4

El tribunal declararà constitucional la llei d'amnistia en un ple monogràfic que celebrarà els dies 24, 25 i 26 de juny, segons han pogut saber TV3 i Catalunya Ràdio

Actualitzat

El Tribunal Constitucional avalarà la llei d'amnistia en el ple que celebrarà els dies 24, 25 i 26 de juny, segons han pogut saber TV3 i Catalunya Ràdio.

El tribunal declararà constitucional la llei d'amnistia rebutjant per 6 vots a 4 el recurs que va presentar el Partit Popular, i ho farà en un ple monogràfic amb l'amnistia com a únic punt de l'ordre del dia. 

La llei sortirà avalada i tocarà resoldre els dubtes que el Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hi han plantejat, el que s'anomena "qüestions d'inconstitucionalitat".

A més, l'aval del constitucional a la llei no comportarà el retorn de Carles Puigdemont ni Antoni Comín de manera automàtica, perquè el Suprem ho podria tornar a allargar si recorre a la justícia europea, que podria trigar dos o tres anys a respondre.

Aquí tindríem un possible xoc amb el Constitucional sobre qui té, realment, l'última paraula.

En tot cas, el que és segur és que Puigdemont i Comin no podran demanar empara al Constitucional --i mesures cautelars que els assegurin tornar i no ser detinguts-- fins que el Suprem resolgui l'últim recurs possible, el de nul·litat. Això passarà, com a molt aviat, a la tardor.


6 vots en contra del recurs i 4 a favor

Els 6 vots del sector progressista que avalaran l'amnistia són els del president, Cándido Conde-Pumpido, la vicepresidenta, Inmaculada Montalbán, i els magistrats María Luisa Balaguer, Ramón Sáez Valcárcel, María Luisa Segoviano i Laura Díez.

Els 4 vots que previsiblement tindrà a favor el recurs són els dels magistrats del sector conservador Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, Concepción Espejel i César Tolosa.

El progressista Juan Carlos Campo no participa en el debat de l'amnistia perquè es va abstenir, mentre que el conservador José María Macías va ser recusat.


Tindran l'esborrany a principis de juny

Fonts del tribunal han explicat a Catalunya Ràdio i TV3 que a començament del mes de juny, la ponent de la sentència que respondrà al recurs del PP, Inmaculada Montalbán, repartirà l'esborrany d'aquest text entre els magistrats perquè el puguin debatre. 

Es lliurarà, per tant, amb gairebé un mes d'antelació a la data prevista per a la votació i la llei d'amnistia, per tant, rebrà l'aval del TC un any i un mes després de la seva aprovació definitiva pel Congrés, el 30 de maig del 2024.

Cándido Conde-Pumpido ja havia avançat que l'òrgan de garanties tenia la intenció de resoldre el primer recurs contra la llei d'amnistia abans de l'estiu. Ara ja se sap la data definitiva.


Ajornament rebutjat per Conde-Pumpido

Aquest dilluns s'ha sabut que el TC havia rebutjat ajornar el debat sobre la llei d'amnistia fins que el Tribunal de Justícia de la UE, el TJUE, respongués les qüestions plantejades per jutges espanyols.

Era una petició de tres magistrats conservadors, César Tolosa, Concepción Espejel i Enrique Arnaldo, amb l'esperança que el TJUE decidís que la llei és contrària al dret comunitari, com sostenen ells.

Ho ha decidit el president Conde-Pumpido amb l'argument que la feina que fa el TC és independent de les decisions que adoptin altres òrgans jurisdiccionals.

En els últims mesos, el TC ha rebut i estudiat més de 50 recursos sobre la llei d'amnistia, la xifra més alta que ha rebut mai per una qüestió concreta, superior fins i tot als que va generar el debat sobre la reforma de l'estatut d'autonomia de Catalunya.


Un centenar de beneficiats

Fins ara, la llei s'està aplicant de manera irregular i amb algunes dificultats. De moment, hi ha més d'un centenar de persones que se n'han beneficiat, la majoria policies nacionals i guàrdies civils. En l'àmbit polític, s'ha aplicat als qui no estaven acusats de malversació, com Marta Rovira, que va tornar de l'exili l'estiu passat.

Però continuen exiliats Puigdemont, Toni Comín o Lluís Puig. I a casa, però inhabilitats, Junqueras, Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, que consideren que el Tribunal Suprem retorça la voluntat del legislador i per això no se'ls aplica l'amnistia.

 

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Amnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut