El fred extrem a Europa beneficia els agricultors catalans
A les Terres de l'Ebre s'han quadruplicat les comandes i no donen l'abast per atendre-les
L'onada de fred ha assolat la producció de verdures i hortalisses d'arreu d'Europa, excepte Espanya. Al delta de l'Ebre, els productors no donen l'abast per atendre totes les comandes de països on s'ha perdut la collita. Miquel Carles, president de la Cooperativa Agrícola de l'Aldea, assegura que les comandes s'han arribat a multiplicar per quatre i els preus han seguit el mateix camí.
"Afecta positivament, perquè en gelar-se tota la part de França, Itàlia, la Gran Bretanya i Holanda, les comandes s'han triplicat o quadruplicat. El que passa és que no tenim prou producció, i el preu també ha augmentat en part proporcional a l'agricultor. Tant de bo tots els anys fos així."

A les Terres de l'Ebre, de moment, el vent ha minimitzat les afectacions que haurien pogut tenir les baixes temperatures, segons comenta un dels productors, Josep Arques.
"El vent no ha parat i la carxofa no ha baixat dels zero graus. Són carxofes que no s'han deteriorat ni pelat per l'excés de fred. Hi ha zones que baixen les temperatures i para el vent, i llavors les glaçades són més fortes i això influeix molt en la qualitat i preu de la carxofa."
I és que els últims hiverns va ser difícil exportar les verdures perquè el bon temps permetia produir-ne a la resta d'Europa. Ara, els pagesos creuen els dits perquè el fred no els acabi afectant també a ells i perquè continuï la demanda del seu producte.