Aquest grup de població és el menys feminista i més favorable a limitar la immigració (iStock)

El gir conservador dels nois catalans, en gràfics: "No havien estat mai tan a la dreta"

Els homes joves són el grup de població que se situa més a la dreta: un 30% s'identifica amb aquesta ideologia, que només subscriuen menys del 10% de les noies de la mateixa edat

RedaccióActualitzat

L'última enquesta de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) revela que els nois entre 18 i 25 anys que viuen a Catalunya són el grup de ciutadans que se situa més a la dreta i més en contra de la immigració i del feminisme. Tot al contrari que les noies de la mateixa franja d'edat.

Si entrem en el detall de les dades, el sondeig de l'ICPS recull que gairebé 1 de cada 3 joves de menys de 25 anys s'identifica amb els postulats dels partits de dreta o d'extrema dreta.

És el triple que les dones de la mateixa edat
 


Menys feministes i en contra de la immigració

Segons la mateixa enquesta, els homes més joves també són els menys feministes: 6 de cada 10 hi estan en contra, una caiguda percentual de gairebé 20 punts respecte del sondeig de tot just fa un any.  

I, atenció, també són els nois menors de 25 anys els que menys prefereixen la democràcia. De fet, un 16% de joves d'aquesta franja preferiria una dictadura i al 20% li és igual. Pel director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials, Oriol Bartomeus, és un escenari completament nou:

"No havien estat mai tan a la dreta, mai. De fet, històricament era la gent gran la que estava a la dreta. I la menor preferència per la democràcia i aquesta certa tendència a dir...'doncs no aniria malament un règim autoritari', això també és nou."


Els homes més joves també són els que més rebutgen la immigració. Segons sexe i edat, els nois menors de 25 anys són els més contraris a la immigració --el 38%--, mentre que les dones de menys de 35 any en són les més favorables --un 71%--. 

Si ens fixem en el conjunt de tots els catalans enquestats, la majoria dels enquestats volen limitar l'entrada d'immigrants al país. Ara hi ha un 54% de partidaris d'aquesta opció, que puja 10 punts respecte fa un any. 

Pel que fa a la percepció que tenen de la immigració l'electorat dels diferents partits polítics, destaca que 2 de cada 3 votants de Junts per Catalunya volen posar límits a la immigració. Ara són un 67% els partidaris d'aquesta opció, un percentatge que ha pujat 20 punts en només un any. De fet, l'electorat de Junts supera --per poc-- el del PP pel que fa a la conveniència de limitar l'entrada d'immigrants al país. 

Aquests són els resultats per partits amb representació parlamentària: el 100% dels enquestats d'Aliança Catalana estarien d'acord amb la limitació de l'entrada d'immigrants, seguits de Vox (85,7%), Junts (67,4%), PP (64,9%), PSC (50,2%), ERC (43,2%), En Comú Podem (20,6%) i CUP (17,2%).


El pes de les xarxes socials

Tornant a la deriva dels nois joves que viuen a Catalunya cap a postulats de dretes, Oriol Bartomeus no dubta a l'hora de respondre:

"Hi ha una penetració de discursos masclistes que viatgen a través de les xarxes socials de manera molt evident i que tenen una incidència extraordinària en els xavals joves, que els fa tirar d'una forma instintiva cap a posicions molt dures."

L'enquesta feta per l'ICPS --un consorci format per la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma-- també revela que el 60% del conjunt de catalans creuen que la democràcia està amenaçada, sobretot per les notícies falses, l'auge de l'extrema dreta i les desigualtats econòmiques.

La independència toca fons

En clau de política catalana, el sondeig també pregunta pel suport a la independència de Catalunya, que cau als nivells més baixos des de l'inici del procés

Els partidaris del no a la independència s'enfilen fins al 56,7% i treuen 20 punts al, que frega el 37%.

Pel que fa a la valoració de líders polítics, Salvador Illa és el preferit com a president de la Generalitat per a 1 de cada 5 catalans, i se situa 6 punts per sobre del segon, Carles Puigdemont. Lògicament, Illa és el preferit entre els votants del seu partit, el PSC, però també entre els del PP, per davant del seu líder, Alejandro Fernández.


Fitxa tècnica de l'enquesta

El Sondeig d'Opinió de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), que es publica cada any, s'ha fet a partir de les dades obtingudes en un total de 1.200 entrevistes personals a ciutadans majors de 18 anys i de nacionalitat espanyola.

El treball de camp, fet per l'empresa GESOP, es va fer a finals de l'any passat. L'enquesta té un marge d'error de ±2,8%.

El programa "Més 324" ha entrevistat aquest dijous el politòleg i director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), Oriol Bartomeus:

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsExtrema dretaFeminisme8M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut