El president Quim Torra durant el judici per desobediència al TSJC

El Parlament demana a la JEC que rebutgi els recursos que volen inhabilitar Torra

Divendres, la JEC resol els recursos de PP, Cs i Vox que reclamen que se li retiri l'acta de diputat, fet que l'obligaria a deixar la presidència

Actualitzat

El Parlament de Catalunya mou peça i demana a la Junta Electoral Central, JEC, que rebutgi els recursos del PP, Cs i Vox que reclamen la retirada de l'acta de diputat al president Quim Torra, cosa que l'obligaria a deixar la presidència de la Generalitat, per incompatibilitats sobrevingudes, segons la llei de règim electoral.

En un escrit, la cambra defensa que és el Parlament qui ha de decidir. Està previst que la Junta Electoral es pronunciï divendres sobre la possible inhabilitació de Torra, condemnat per no haver retirat llaços grocs en campanya electoral.

La JEC va fixar la data del 3 de gener per estudiar els recursos, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, condemnés Torra a un any i mig d'inhabilitació per desobediència en no fer cas a l'ordre d'aquell organisme de retirar els llaços grocs en campanya electoral.

 


Les pancartes que es van penjar al balcó del Palau de la Generalitat

 

Al·leguen que la JEC no és competent

En l'escrit, presentat a instàncies del president de la cambra catalana, Roger Torrent, s'al·lega que és el Parlament el competent per resoldre qüestions d'incompatibilitat dels diputats, ja que afecta l'estatut d'aquests i no el règim electoral.

Per a això, el text inclou diverses normatives relatives a les incompatibilitats i a les causes de pèrdua de la condició de diputats, com el mateix reglament de Parlament, l'article 67.2 de l'Estatut o la llei de la Presidència de la Generalitat, que regula els motius de cessament d'un cap de l'executiu català.

Per això, la cambra catalana considera en les seves al·legacions que la JEC no és l'òrgan competent per resoldre la qüestió que ha motivat els recursos presentats per PP, Vox i Ciutadans sinó, tot el contrari, és "incompetent" ja que la matèria no afecta al règim electoral.

S'esgrimeix, a més, l'afectació a l'autonomia parlamentària i del dret fonamental de participació política recollits en l'article 23 de la Constitució.

Així mateix, en l'escrit s'argumenta que la sentència contra Torra per desobediència no és ferma, ja que és possible recurs de cassació davant del Tribunal Suprem que el president preveu presentar en els pròxims dies, de manera que l'execució de la mateixa genera "poderoses dubtes d'ordre tant jurídic com pràctic".

ARXIVAT A:
Quim TorraParlament de CatalunyaRoger TorrentEleccions 28A
Anar al contingut