Sánchez i el rei, en la trobada d'aquest dimecres a la tarda a La Zarzuela (EFE / Kiko Huesca)
Sánchez i el rei, en la trobada d'aquest dimecres a la tarda a La Zarzuela (EFE / Kiko Huesca)

Sánchez, candidat a la investidura, trucarà a Torra i a la resta de presidents autonòmics

L'entorn de Quim Torra qualifica de "gest buit i estèril" aquesta ronda de trucades i reclama al president en funcions "valentia i coratge"

Ramon RadóActualitzat

Pedro Sánchez ha tornat a rebre l'encàrrec de formar govern. Després de la ronda de consultes amb representants dels partits polítics, el rei Felip VI ha proposat el candidat socialista sotmetre's a la investidura.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ho ha anunciat i, minuts més tard, Sánchez ha comparegut a La Moncloa per comunicar que ha acceptat l'encàrrec del rei:

"És un encàrrec que assumeixo amb honor, amb responsabilitat i amb una enorme gratitud al conjunt del poble espanyol."

Després de rebre l'encàrrec del rei, Sánchez ha anunciat que trucarà a tots els presidents autonòmics, incloent-hi Quim Torra, a partir de la setmana que ve:

"A partir de la setmana que ve trucaré a tots els presidents i presidentes autonòmics, també al president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, per compartir amb tots ells el desig, que crec que és el desig de la majoria de la ciutadania del nostre país, de poder comptar com més aviat possible amb un govern que posi damunt la taula propostes, solucions a molts dels problemes que també pateixen les comunitats autònomes."

Sánchez, que ha demanat "responsabilitat i alçada de mires" a tots els grups polítics, ha convocat a una reunió dilluns que ve el president del PP, Pablo Casado, i la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas.

D'altra banda, la portaveu socialista a la cambra, Adriana Lastra, es reunirà amb tots els partits polítics amb representació a la cambra baixa. Aquestes trobades també inclouran Vox i EH Bildu, formacions amb qui fins ara el PSOE havia evitat reunir-se.

 

Sánchez ha comparegut a La Moncloa després de rebre l'encàrrec del rei (EFE / Fernando Villar)

 

"El problema no és una trucada"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat que aquesta trucada anunciada per Sánchez no soluciona res.

Ho han assegurat fonts pròximes a Torra aquest dijous, que han afegit que el que demana el president és "valentia i coratge", i no "gestos buits i estèrils":

"El problema no és una trucada".

Aquesta és la resposta de Torra a l'anunci de Sánchez que trucarà a tots els presidents autonòmics.

Pel president, cal respecte institucionalbilateralitat i, sobretot, una "proposta democràtica" per "donar sortida a l'autodeterminació i la fi de la repressió."


Sánchez: "Tot acord estarà dins del marc constitucional"

En la compareixença de premsa a La Moncloa d'aquest dimecres, Sánchez ha assegurat que qualsevol acord a què s'arribi "serà públic i estarà dins del marc constitucional".

En aquest sentit, el president del govern espanyol en funcions ha agraït a Esquerra l'actitud que està tenint en les negociacions sobre la investidura:

"Estem avançant, però les negociacions han de ser discretes si volem que culminin amb èxit."

 

 

Ara correspon a Batet fixar una data per al debat d'investidura. La presidenta del Congrés ha assenyalat que la prioritat no és fer el debat d'investidura, sinó aconseguir que prosperi i que el Congrés pugui escollir un president del govern:

"Caldrà veure com evolucionen aquestes negociacions que ja està mantenint el candidat perquè pugui ser una investidura exitosa."

Batet ha volgut deixar clar que Sánchez és "l'únic candidat" que té possibilitats de sumar prou suports de cara a la investidura.

 

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en el moment d'anunciar que el rei proposa Sánchez com a candidat (EFE / Víctor Lerena)

 

La tercera investidura de Sánchez

Després de rebre l'encàrrec del rei, Pedro Sánchez se sotmetrà en les properes setmanes a la tercera investidura en poc més de tres anys. Fins ara, però, a cap dels dos debats a què s'ha sotmès ha rebut prou suports per ser investit president.

La primera investidura del líder del PSOE va ser el març del 2016, després d'un acord amb Ciutadans posterior a les eleccions del desembre del 2015. Sánchez, que havia quedat darrere de Mariano Rajoy a les eleccions, va obtenir només 131 vots afirmatius, els del PSOE, Ciutadans i Coalició Canària. La resta de diputats van votar-hi en contra. Aquella investidura fallida va posar en marxa el rellotge constitucional que va portar a la repetició d'eleccions del 26 de juny de 2016.

El segon debat d'investidura de Sánchez va ser el juliol passat. Dos mesos després de les eleccions del 28 d'abril, en què els socialistes van ser el partit més votat, Sánchez va intentar aconseguir el suport d'Unides Podem, però les negociacions van fracassar i va ser derrotat amb 124 vots a favor, 155 en contra i 67 abstencions.

Sánchez és president del govern espanyol des de fa un any i mig. El seu és l'únic cas en la democràcia espanyola en què, en comptes d'arribar a la presidència a través d'un debat d'investidura, ho va fer amb una moció de censura, la que va guanyar el juny de 2018 contra Mariano Rajoy.

El secretari general del PSOE és el setè candidat que se sotmet a una investidura des de la restauració de la democràcia, després d'Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo-Sotelo, Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.

 

Sense els vots necessaris

A hores d'ara, Sánchez encara no té garantits els suports necessaris de cara a la investidura, mentre el PSOE continua negociant amb Esquerra. Els socialistes van tancar un acord amb Unides Podem dos dies després de les eleccions. Totes dues formacions sumen 155 diputats i han aconseguit el vot favorable del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC).

Amb aquests 156 vots, però, encara necessiten més suports fins als 176 de la majoria absoluta o bé arribar a tenir més vots a favor que en contra i que Sánchez sigui investit en segona volta.

 

Segona jornada de les consultes del rei

El rei ha encarregat al guanyador de les eleccions del 10 de novembre, Pedro Sánchez, sotmetre's a un debat d'investidura, després de la segona i última jornada de consultes amb els representants de les formacions polítiques.

 

Pablo Casado saluda el rei en arribar a La Zarzuela (EFE / Kiko Huesca)

 

El líder del PP i segon candidat més votat en els comicis, Pablo Casado, ha dit que Sánchez "ha creuat el Rubicó" (en el sentit que pot no haver-hi marxa enrere) en la negociació amb Esquerra. El president del PP creu que el candidat socialista "és el tap" perquè, per "culpa" seva Espanya es troba en un "bloqueig permanent":

"Si Sánchez fracassa, ha de deixar pas."

Segons Casado, el cap de l'executiu en funcions està "fent passos que desborden el marge de la constitucionalitat" i ha lamentat que no s'hagi posat en contacte amb ell durant aquest mes, un fet que ha qualificat de "menyspreu" cap al PP.

 

El líder de Vox, Santiago Abascal, abans de reunir-se amb el rei Felip VI (EFE / Kiko Huesca)

 

El president de Vox, Santiago Abascal, ha confirmat la seva negativa a la investidura de Sánchez, però li ha assegurat que donarà suport a qualsevol executiu "sigui el que sigui, integrat pel partit que sigui", que actuï contra el govern de la Generalitat:

"Si de sobte cau del cavall i es decideix a la restauració de l'ordre constitucional a Catalunya, per aquesta acció política pot comptar amb el suport de Vox"

Abascal ha fet saber al monarca la seva preocupació pel que considera "demonització" de Vox i els seus votants, un procés que creu que és paral·lel al "blanquejament del comunisme totalitari, el separatisme i de la corrupció socialista".

 

Pablo Iglesias, amb el rei Felip VI a La Zarzuela (EFE / Kiko Huesca)

 

Els comuns demanen que ERC faciliti la investidura

El líder d'Unides Podem ha estat el primer que ha passat per La Zarzuela a la tarda. Pablo Iglesias ha dit que les converses entre socialistes i republicans van "pel bon camí" i ha afirmat que "l'important és que hi hagi un acord", al marge de si és aquest mes o al gener:

"És evident que ens agradaria que fos aviat. Totes les possibilitats estan obertes."

En la mateixa línia, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha demanat a Esquerra que treballi per acordar una investidura "abans de Nadal" i aclareixin si estudien "una alternativa millor" al govern de coalició entre socialistes i Unides Podem. Segons Asens, l'abstenció no és "cap suport al govern", sinó una "posició passiva de neutralitat":

"L'abstenció és una opció per a qui no té una alternativa millor, i aquesta és la pregunta que volem traslladar a ERC i JxCat."

 

Jaume Asens dona la mà al rei a la seva arribada a La Zarzuela (EFE / Ballesteros)

 

JxCat es manté en el no

La trobada més llarga del matí ha estat la del monarca amb el portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, que li ha transmès que es mantenen en el vot en contra de la investidura de Sánchez, a l'espera de les negociacions amb el PSOE:

"L'abstenció té aquesta gratuïtat dels vots que no estem en disposició de poder contemplar, excepte que es produeixi una situació de canvi no cosmètica."

Borràs ha entregat al rei l'informe d'Amnistia Internacional sobre el judici del procés i l'enquesta del CEO que assenyala un alt rebuig a la monarquia entre els catalans.

 

Laura Borràs, en arribar a La Zarzuela per reunir-se amb el rei Felip VI (EFE / Ballesteros)

 

Al matí també s'ha reunit amb el rei la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha defensat la proposta d'un pacte entre PSOE, PP i la formació taronja per oferir "estabilitat" a Espanya. Segons Arrimadas, aquesta majoria és "l'única assenyada" que pot evitar un govern de Sánchez "amb populistes i el suport de nacionalistes".

A més, en la roda de premsa posterior a la reunió amb el monarca, la portaveu de Cs ha manifestat el seu convenciment que, en les reunions entre PSOE i ERC, s'hi està negociant "un bon tracte per als companys de partit" dels republicans que són a la presó, justament el dia que Presons ha proposat el segon grau per als presos independentistes:

"Els companys de partit de Junqueras i dels presos de Convergència són els que decidiran quin règim, condicions o privilegis puguin tenir en les presons. Això és una anomalia."

 

Salutació entre Arrimadas i Felip VI, en la ronda de consultes a La Zarzuela (EFE / Ballesteros)

 

Vuitena ronda de consultes en quatre anys

Aquesta ha estat la vuitena roda de contactes del monarca amb els partits polítics des que va accedir al tron. Des de les eleccions generals del desembre de 2015, ara fa quatre anys, el rei ha convocat els representants de les formacions polítiques en vuit ocasions.

Des del 2015, Espanya ha fet quatre eleccions generals i hi ha hagut dues repeticions dels comicis.

Així l'hi va recordar el diputat de Compromís, Joan Baldoví, en donar-li la mà quan aquest dimarts va arribar a La Zarzuela:

"Per vuitena vegada venim aquí."

A aquesta ronda de consultes han declinat assistir-hi ERC, EH-Bildu, el BNG i la CUP.


 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NFelip VIInvestiduraPSOEPPVoxUnides PodemCsEn comú
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut