
Els graus universitaris amb millor sortida: consulta la taula, per sous i ocupació
A Catalunya hi ha plena ocupació entre els titulats universitaris de tots els àmbits, però hi ha diferències en la qualitat i els salaris dels llocs de treball
La setmana que ve, milers d'alumnes catalans s'examinaran de la selectivitat per poder accedir a la universitat. Molts ja tenen clar què estudiaran, però d'altres poden tenir dubtes sobre quin grau triar.
Hi ha molts factors en joc a l'hora d'escollir carrera, però un dels més importants és el futur laboral que ofereix. En general, hi ha plena ocupació dels graduats universitaris 10 anys després d'haver acabat la carrera i pràcticament tothom treballa tres anys després, cosa que indica que els universitaris catalans surten ben preparats de les facultats i amb bones perspectives laborals.
Anna Prades, cap de l'àrea d'internacionalització i generació de coneixement de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), assegura que, a grans trets, "a més formació, més inserció laboral". De fet, en 99 dels 105 graus analitzats per l'AQU, més del 80% dels titulats tenen feina tres anys després d'haver-se graduat i la mitjana de tots els graus és del 91%.
No tots els graus ofereixen les mateixes facilitats per trobar feina qualificada. Mentre que el 100% dels graduats en Bioinformàtica o en Enginyeria en Organització de les TIC que treballen tres anys després d'acabar la carrera ho fan en feines que requereixen estudis universitaris, el percentatge cau fins al 38% en el cas d'Estudis de l'Àsia Oriental o just per sobre del 50% en el cas de Filosofia.
També hi ha una gran variabilitat en els sous dels graduats, segons l'àmbit de coneixement i els estudis triats. Tres anys després de sortir de la carrera, els pilots d'avió o els metges cobren, de mitjana, 3.510 euros bruts al mes, en 12 pagues, gairebé el triple que els restauradors de béns culturals, que tot just superen els 1.230 euros. La mitjana de tots els graus a Catalunya és de 2.360 euros bruts mensuals en 12 pagues.
Els àmbits de les enginyeries i de la salut són els que ofereixen millors sortides professionals. De tota manera, Anna Prades explica que hi ha graus d'altres branques que també tenen una ocupabilitat molt alta:
"Hi ha un bloc d'enginyeries i de titulacions de la salut molt gran, però també Filologia catalana, on hi ha un percentatge molt elevat de graduats que estan fent funcions qualificades. En l'àmbit de les humanitats també hi ha carreres que estan funcionant molt bé a nivell ocupacional."
Amb l'envelliment de la piràmide de població, sembla clar que l'àmbit de la salut seguirà necessitant molts professionals formats en un ampli ventall d'especialitats.
Com triar grau universitari
La sortida laboral d'una carrera és important, però no ho és tot. Les habilitats personals o la vocació, per exemple, també s'han de tenir molt en compte abans d'emprendre un camí professional.
Anna Prades aconsella que "si una persona té molt clar què vol estudiar, no s'ho ha de pensar dues vegades". "Quan algú fa allò que li agrada està més predisposat a invertir-hi molt esforç i això és clau per destacar en un àmbit", afegeix.
Ara bé, per als qui no tenen una preferència tan clara, recomana comparar els graus de l'àmbit en què l'estudiant tingui interès
Una de les mètriques que avalua l'AQU en les seves enquestes és el percentatge de graduats que repetirien titulació tres anys després d'haver acabat. Segons Prades, és "la prova del cotó": "Si no ho tens molt clar i la meitat de les persones et diuen que triarien una altra carrera, pensa-t'ho".
Les habilitats matemàtiques i comunicatives, les més buscades
El mercat laboral és canviant i les carreres amb més demanda poden anar canviant en funció de la conjuntura econòmica. En aquest sentit, cal tenir en compte que la formació no s'acaba quan s'obté un títol universitari, sinó que tots els professionals estan obligats a seguir formant-se i això continua brindant noves oportunitats al llarg de la vida.
Més enllà de les titulacions, les empreses també cerquen competències específiques. El domini de l'anglès és un dels dèficits estructurals que es troben els graduats, així com les habilitats comunicatives, que solen ser necessàries en tots els àmbits professionals.
Més enllà de competències transversals, les empreses també busquen professionals formats en matemàtiques: "Si les carreres més demanades són les enginyeries, és un clar indicador que darrere hi ha unes competències que són les més sol·licitades".
La irrupció de noves tecnologies com la intel·ligència artificial pot generar canvis en el mercat laboral però, segons Anna Prades, encara no és clar si es destruiran llocs de treball o hi haurà una redefinició, que pot ser més o menys dràstica en funció dels perfils professionals.
- ARXIVAT A:
- UniversitatSelectivitatEducació