Foto de família dels premiats en la 23a edició dels Premis Nacionals de Gastronomia
Foto de família dels premiats en la 23a edició dels Premis Nacionals de Gastronomia (3Cat)

Els Premis Nacionals de Gastronomia distingeixen Marc Gascons i, a títol pòstum, Fermí Puig

Puig ha estat guardonat de manera pòstuma per la seva "cuina honesta i allunyada del luxe"

RedaccióActualitzat

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia ha lliurat aquest dijous els Premis Nacionals de Gastronomia

Es tracta de la 23a edició dels guardons, en què per segona vegada s'ha desdoblat el Premi Nacional de Gastronomia en dues categories per reconèixer tant la cuina tradicional com les apostes gastronòmiques més innovadores.

Així, el guardó de "cuina tradicional" ha recaigut de manera pòstuma sobre el cuiner Fermí Puig, desaparegut el juliol del 2024.

El jurat dels premis n'ha destacat la "cuina honesta i allunyada del luxe", així com el seu ampli coneixement de la cultura, la política i la gastronomia del nostre país:

 "La seva aportació a la cuina catalana és inestimable, i la seva figura és recordada per la seva integritat i excel·lència."

En canvi, en la categoria de cuina d'autor el premiat ha estat el cuiner Marc Gascons, del restaurant Els Tinars, de Llagostera, al Gironès. Deixeble de Joan Roca i Salvador Brugués, ha estat reconegut per "la seva cuina elegant, senzilla i honesta, arrelada al producte i al territori". 

No és el primer cop que es premia la feina de Gascons, que ja havia estat guardonat com a Millor Cuiner Jove el 2006, Millor Cuiner de Girona el 2008 i Cuiner més Jove amb Estrella Michelin el 2011.

El xef Marc Gascons del restaurant Els Tinars de Llagostera
El xef Marc Gascons, del restaurant Els Tinars, de Llagostera (ACN/Nia Escolà)

Altres guardonats han estat Montse Serra, del restaurant Miramar, de Llançà, que s'ha endut el premi a la millor cap de sala, i el xef del restaurant El Terrat, de Tarragona, Moha Quach, que ha rebut el premi Revelació.

El Premi Nèstor Luján de periodisme gastronòmic l'ha rebut la periodista Mònica Ramírez, per l'article "La cuina puja al tractor", publicat a la revista "Cuina", on es posa en valor la relació directa entre els millors fogons del nostre país i el món rural.

Finalment, el Premi Especial s'ha atorgat a l'empresa de forns de brasa Josper S.A., per la seva aportació innovadora i l'impacte internacional que ha tingut en el món de la cuina i la restauració.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut