El Palau de Pedralbes
El Palau de Pedralbes (Flickr/Jorge Franganillo)

Els usos del Palau de Pedralbes: de seu euromediterrània a indret secret del procés

El palau, que acull la Conferència de Presidents, es troba a l'entrada de la Diagonal de Barcelona i va ser una masia que va comprar Eusebi Güell i que va regalar a la Corona espanyola

RedaccióActualitzat

Resguardats del bullici urbà, a la zona alta de Barcelona, el Palau de Pedralbes i els seus jardins han estat testimoni de concerts d'estrelles com Mariah Carey, Los Planetas o Raphael, han albergat cimeres d'alt perfil polític, són seu de la Unió pel Mediterrani i van ser un dels indrets secrets on es va gestar el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Aquests són els múltiples usos que ha tingut i té el palau que acollirà, aquest divendres, la XXVIII Conferència de Presidents.

De masia a palau reial

Els orígens d'aquest emplaçament es remunten al segle XVII, quan allà, lluny del nucli antic de la ciutat, hi havia una masia que va ser adquirida el 1862 pel comte Eusebi Güell, que va reformar l'edifici d'origen medieval.

En agraïment al títol nobiliari, Güell va regalar el recinte a la Corona espanyola, que el va transformar en palau reial entre 1919 i 1931.

La Torre Can Güell, l'actual Palau de Pedralbes
La Torre Can Güell, l'actual Palau de Pedralbes (Wikimedia)

Base de la capitalitat euromediterrània

El 2008, més de quaranta països de les dues ribes mediterrànies van acordar ubicar a Barcelona la seu permanent del secretariat de la Unió per la Mediterrània (UpM), que té les oficines a les instal·lacions del Palau de Pedralbes, la titularitat del qual és de la Generalitat de Catalunya.

La font al jardí del Palau de Pedralbes
La font al jardí del Palau de Pedralbes (Flickr/Antonio Gil)

La capitalitat mediterrània de la ciutat va quedar perfilada el 1995, amb l'anomenat Procés de Barcelona, un mecanisme de coordinació internacional entre tots els països mediterranis, que va arrencar amb una cimera celebrada precisament al Palau de Pedralbes, on el 2026, si no sorgeixen imprevistos, s'instal·larà la seu de Casa Àsia.

Reunions secretes de l'estat major del procés

En plens preparatius del referèndum del 2017, el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i un reduïdíssim nucli de líders independentistes -batejat com l'estat major del procés- es van refugiar en un dels pavellons del Palau de Pedralbes per celebrar algunes de les seves reunions, entre elles aquella en què es va decidir el model d'urna de l'1-O.

Autodeterminació, mediació i desfranquització, entre les 21 demandes de Torra a Sánchez
Quim Torra i Pedro Sánchez reunits al Palau de Pedralbes de Barcelona el desembre del 2018 (ACN)

Mesos després d'aquella tardor, va agafar les regnes de la Generalitat Quim Torra, que va exercir d'amfitrió a la cimera amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, celebrada el 20 de desembre del 2018 al Palau de Pedralbes, una cita que va permetre escenificar un cert desglaç en les relacions entre els dos governs.

Oficina de Pere Aragonès i segona seu del govern

El complex del Palau de Pedralbes -que actualment funciona com a segona seu del govern, reservada per a trobades especials- acull en un edifici adjacent -el Pavelló Nord- l'oficina de l'expresident Pere Aragonès, que s'hi va instal·lar l'octubre passat després de cedir el testimoni de la Generalitat a Salvador Illa.

El pavelló on Pere Aragonés té l'oficina d'expresident al Palau de Pedralbes
El pavelló on Pere Aragonès té l'oficina d'expresident al Palau de Pedralbes (Europa Press)

Envoltats de jardins amb l'empremta de Gaudí

Pels jardins del Palau de Pedralbes -part dels quals van ser dissenyats per Antoni Gaudí i que són escenari d'un prestigiós festival de música de la ciutat- desfilaran aquest divendres les autoritats assistents a la Conferència de Presidents, l'arribada de les quals està prevista a partir de les 08.15.

La Pèrgola Gaudí dels jardins del Palau de Pedralbes
La pèrgola Gaudí dels jardins del Palau de Pedralbes (Wikimedia)


A les 08.55 arribarà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, seguit -cinc minuts després- del rei Felip VI, que encapçalarà posteriorment la foto de família de les autoritats.

 

ARXIVAT A:
Barcelona ciutat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut