La ponència política s'ha aprovat pràcticament per unanimitat
La ponència política s'ha aprovat pràcticament per unanimitat (EFE/ Alex Lopez)

ERC aprova el full de ruta del referèndum pactat amb un mínim del 55% perquè guanyi el sí

Esquerra Republicana assegura que l'objectiu del partit és la independència i proposa un referèndum amb condicions: 50% de participació i 55% perquè guanyi el sí

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana ha aprovat la ponència política que defineix el seu full de ruta. Els republicans defensen un referèndum acordat amb condicions: que el sí guanyi per un 55% i que la participació arribi com a mínim al 50%.

La ponència s'ha aprovat pràcticament per unanimitat amb 632 vots a favor, 14 abstencions i 7 vots en contra

La formació ha fet aquest dissabte el congrés nacional a Lleida. Al discurs de cloenda, Oriol Junqueras ha remarcat que l'objectiu d'Esquerra és la independència.

El president d'ERC ha ofert el partit a tothom qui vulgui fer la independència, però no sàpiga "ben bé" com assolir-la. Junqueras ha fet una apel·lació a les formacions independentistes que no han fet encara cap proposta

"Quan no tens un camí per recórrer a vegades voldries que ningú el tingués. Però nosaltres el tenim"

El líder d'ERC assegurat que l'aposta del partit --negociació amb l'Estat i un referèndum pactat, emmirallat en Montenegro-- és l'única que pot comptar amb el suport internacional i el consens de la majoria de la societat del país.

Aragonès, Junqueras i Marta Vilalta en el congrés nacional d'ERC a Lleida
Aragonès, Junqueras i Marta Vilalta en el congrés nacional d'ERC a Lleida (EFE/ Àlex López)

Junqueras ha advertit la Moncloa que, si no s'avé a la taula de diàleg, la negociació per resoldre el conflicte polític també es pot "concretar" a través de diverses "maneres, fórmules i altres agents" de la comunitat internacional.


Els 10 punts claus del nou full de ruta d'ERC

1. Referèndum pactat i diàleg

Esquerra es defineix com a independentista i "referendista". Creuen que el referèndum pactat és "la millor via" per aconseguir la independència amb "la legitimitat i la validesa que necessita per ser acceptada internament i homologada internacionalment".

A més, reivindiquen la taula de negociació amb l'Estat. Assegueren que la derogació del delicte de sedició és un "assoliment històric".

Insisteixen, però, que l'objectiu final és l'amnistia i l'autodeterminació. ERC diu que l'independentisme ha de ser "més fort" i aconseguir àmplies majories.

Una papereta, en una votació durant el Congrés Nacional d'ERC a Lleida (ACN/Bernat Vilaró)

2. Acord de claredat a la canadenca

El document recull la proposta del president Pere Aragonès d'impulsar un "Acord de Claredat", seguint la via canadenca amb el Quebec: "És la via principal perquè Catalunya torni a votar un referèndum efectiu i resoldre el conflicte".

Aquest acord inclou dues fases: primer, un debat intern a Catalunya entre independentistes, catalanistes no independentistes i sobiranistes, per "unificar criteris i establir bases i condicions per a un referèndum". Una vegada articulada aquesta proposta, es traslladaria a la taula de negociació amb l'Estat.


3. Fórmula Montenegro

ERC ja sap quina seria la seva postura en aquest debat: la fórmula de Montenegro. Recorden que el referèndum en aquell país "va rebre l'aval europeu, després de ser discutida i reconeguda de forma multilateral per Montenegro i Sèrbia, així com la UE".

Aquesta fórmula passa per un referèndum amb "pregunta clara" i resposta binària. Podrien votar tots els residents a Catalunya majors de 16 anys i els no residents que tinguin dret a vot en les eleccions catalanes.

El triomf de la independència requeriria un mínim de 50% de participació i de 55% de vots a favor del sí.

Després del referèndum s'obriria un procés de negociació entre Catalunya i Estat, amb mediació europea i internacional.


4. Aprenentatges del 2017

ERC defineix el referèndum de l'1-O com un "exercici col·lectiu de desobediència pacífica i democràtica", però diuen que hi va haver factors que van jugar en contra el 2017.

Destaquen que no va arribar cap reconeixement internacional, que hi va haver una mobilització unionista de caràcter hostil i amenaçador", que l'Estat va obrir una ofensiva "en forma de repressió política" i que van trobar a faltar "la participació d'alguns actors socials, polítics i institucionals".

ERC apunta que són fets "imprevistos" que el partit "tindrà en compte en pròximes ocasions".
 

5. Aliances amb l'esquerra espanyola

Esquerra defensa teixir aliances internacionals, però també "imbricar estratègies amb l'esquerra espanyola i amb les altres nacions sense estat" a Espanya.

El partit es planteja un hipotètic govern de "dretes espanyolistes" en la propera legislatura espanyola i aposta per l'aliança amb l'esquerra. 

També apunta que cal teixir nexes amb organitzacions sobiranistes dels Països Catalans.
 

6. Combatre el discurs antipolític

La ponència política reivindica la diversitat com a fortalesa de l'independentisme i crida a frenar la "polarització" i combatre els "discursos d'odi de caràcter xenòfob, antipolític i que menyspreen les institucions pròpies i posen en risc la cohesió social".

ERC es posiciona ERC com a "antídot" als "tacticismes i partidismes de vol curt".


7. Contra la B-40 i l'ampliació de l'aeroport

Coincidint amb les negociacions per als pressupostos de la Generalitat, la ponència matisa que ni la B-40 ni l'ampliació de l'aeroport --dos projectes reclamats pel PSC - no són el seu model de mobilitat.

8. Barcelona en el punt de mira

Una de les estacions del full de ruta són les eleccions municipals. Esquerra Republicana es planteja un 28 de maig per fer "un gran salt" a les ciutats metropolitanes i una "victòria a Barcelona".

ERC diu que prioritzarà els acords en ajuntaments i ens locals amb partits independentistes o "autodeterministes que acceptin que els municipis treballin per la independència".

Ernest Maragall és el candidat d'ERC a les municipals a Barcelona
Ernest Maragall és el candidat d'ERC a les municipals a Barcelona (EFE/ Àlex López)

9. "Bon govern" per aconseguir la independència 

Com fer la independència? Segons ERC, la millor manera d'arribar-hi és a través del "bon govern" i demostrant la utilitat de les polítiques "netament republicanes".

El partit es marca la fita d'assumir totes les responsabilitats de govern possibles i proposa "treball digne, reindustrialització verda, dret efectiu a l'habitatge, feminisme i l'Agenda 2030 com referència ecologista".
 

10. Evitar la minorització del català

Esquerra afegeix a la ponència política la promoció del català com a "eix vertebrador de cohesió social" i "llengua pròpia" de Catalunya.

ERC creu que "els canvis demogràfics i en el consum de béns culturals han fet que la principal llengua de socialització sigui el castellà", de manera que insta a revertir aquesta tendència perquè el català no es converteixi en una llengua "minoritzada".


Negociació dels pressupostos

La jornada també ha servit per fer una nova crida a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. El president Pere Aragonès ha agraït al partit l'esforç per acceptar --a contracor-- l'aval a la B-40 per afavorir el pacte amb el PSC i aprovar els pressupostos.

Sense mencionar explícitament el Quart Cinturó, el coordinador nacional dels republicans ha agraït l'empatia del partit per fer-li costat davant de decisions complexes.

La portaveu, Marta Vilalta, ha reivindicat la lliçó de generositat d'Esquerra i ha carregat contra la política dels socialistes que, diu, és un "xantatge permanent" per desgastar el govern.

ARXIVAT A:
ERCProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut