ERC, Comuns i CUP demanen a Rull que activi el protocol per assetjament del diputat Dalmases
La periodista Marta Roqueta ha denunciat públicament el diputat per "maltractament psicològic" i ha acusat Junts d'encobrir-lo
ERC, Comuns i CUP han demanat al president del Parlament, Josep Rull, que activi els mecanismes contra la violència masclista, després de la denúncia pública de la periodista Marta Roqueta contra el diputat de Junts Francesc de Dalmases.
Els tres grups han consensuat un escrit on reivindiquen els protocols davant l'assetjament com a eines preventives i de gestió de denúncies per garantir que els partits no es desresponsabilitzin de les accions dels seus representants.
Els tres grups insten Junts a aplicar els seus mecanismes interns, una petició compartida pel PSC, que també exigeix explicacions al partit de Carles Puigdemont. Junts, per ara, ha declinat valorar els fets.
Republicans, Comuns i cupaires reclamen a Junts algun tipus de mesura després de les noves acusacions contra Dalmases, diputat des de 2017. Tanmateix, desconfien que li apliquin cap càstig i recorden que ja hi ha hagut altres precedents d'episodis de violències masclistes a Junts, i que no hi ha hagut represàlies "suficients" contra els presumptes agressors.
La CUP va més enllà i avança que estudia portar el cas al grup de treball en equitat de gènere, antiracisme i no discriminació del Parlament.
ERC, Comuns i la CUP s'han solidaritzat també amb les altres dones periodistes que aquesta setmana han denunciat a xarxes socials casos d'assetjament, i han posat de relleu "l'especial indefensió" que generen l'assetjament, els abusos de poder i les violències sexuals en les relacions laborals o de dependència econòmica per la por de perdre la feina o veure danyada la carrera professional.
La denúncia de Roqueta
Roqueta ha denunciat aquest dijous a través de les xarxes "maltractament psicològic" per part de Dalmases --sense esmentar explícitament el seu nom--, a qui ha acusat de violència masclista.
En diversos missatges a X, la periodista ha detallat que va parlar amb dirigents de Junts, però que "no van fer res", i acusa el partit de Puigdemont "d'encobrir-ho".
Em va proposar escriure a la seva revista. Després em va dir que estava enamoradíssim de mi, i a partir de llavors va començar el maltractament psicològic. El tenim al Parlament, és públic que ha escridassat periodistes i ha maltractat companyes de feina. Ningú mou cap dit.
Marta Roqueta (@martaroqueta) January 9, 2025
Els antecedents de Dalmases
La denúncia de Roqueta arriba després d'altres casos en què ha estat implicat el diputat de Junts.
El 2022 Dalmases va esbroncar una periodista del programa "FAQS" de TV3 després de l'entrevista a l'aleshores presidenta del Parlament i de Junts, Laura Borràs.
El diputat, en aquell moment vicepresident de Junts, va acompanyar Borràs al plató, i va fer entrar la periodista amb la qual s'havia pactat l'entrevista a un camerino. Dalmases la va "escridassar i intimidar", i la va agafar pel braç, tal com s'ha relatat en les diverses investigacions sobre el cas, fetes tant al Parlament com al partit.
L'informe intern sosté que el diputat "va perdre els nervis" i va tenir una actitud "incorrecta". L'advocada Magda Oranich, que va elaborar l'informe de Junts, va explicar que va rebre "pressions" de Borràs i que "moltes diputades" li van fer arribar queixes sobre el mateix diputat.
Tot i que membres del consell nacional de Junts van impulsar una recollida de firmes perquè Dalmases deixés l'acta de diputat, només va dimitir com a vicepresident del partit. La mesa del Parlament, per la seva banda, li va imposar una multa de 600 euros per incomplir el codi de conducta de la cambra.
Fins a cinc dones van afirmar que havien patit "abús laboral", "abús de poder" i "maltractament psicològic" per part de Dalmases. A més, periodistes de l'ACN i Catalunya Ràdio també van revelar pressions i intimidacions del diputat, a més de "missatges desagradables i intimidatoris" contra ells i la seva condició de periodistes.
Altres casos dins de Junts
Aurora Madaula va denunciar el novembre del 2023 que havia patit "violència silenciosa" per part de companys i companyes del seu grup: "Violència masclista és dir que hauries de riure més per poder progressar a la feina. Violència masclista és que et menystinguin a la feina, no t'escoltin o modifiquin una proposta sense la teva opinió".
Dos mesos després es va saber que la també diputada de Junts Cristina Casol havia denunciat el seu grup parlamentari per un presumpte cas d'"assetjament per raó de gènere". Va ser expulsada del grup.
Madaula i Casol ja no van anar a les llistes de Junts a les eleccions del 12 de maig del 2024. Van renunciar a querellar-se contra el partit i van arribar a un acord per revisar el protocol intern contra l'assetjament.
El partit de Puigdemont es va querellar contra l'empresa que va investigar la denúncia de Casol per assetjament.